04.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Hovedet i busken

Fredsbevægelsen må tage over, hvor regeringen giver op

I en artikel i Jyllands-Posten i går har tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen udtalt, at det ikke længere er muligt at få indflydelse på det amerikanske stjernekrigs-program, NMD.

"Med præsident Bush's tale må det nu stå klart for enhver, at USA er fast besluttet på at ville gøre forsøget med at udvikle missil-skjoldet. Vi er forbi de punkt, som amerikanerne kalder point of no return, sagde Niels Helveg.

Niels Helveg Petersen hentyder til den tale, den amerikanske præsident Bush holdt første maj, og hvor han blandt andet kraftigt antydede, at USA vil bryde ABM-traktaten.

- Hvis det er rigtigt, anklager Niels Helveg sig selv for pligtforsømmelse i sin embedsperiode. Men heldigvis tror jeg ikke det er rigtigt. De amerikanske senatorer er ved at vågne op og markerer deres modstand, siger Keld Albrechtsen fra Enhedslisten, til Dagbladet Arbejderen.

Niels Helveg fastholdt som udenrigsminister, at Danmark ikke var i stand til at tage stilling til de amerikanske stjernekrigs-planer for blandt andet Thule-radaren, før der lå en konkret henvendelse fra USA.

Efter gårsdagens høring om NMD i Folketinget står det klart, at Mogens Lykketoft fører samme linje videre.

Men USA har gennem de sidste to år løbende fortalt NATO, og dermed Danmark, hvad de arbejder på. Den 8. maj skal en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium og udenrigsministerium endnu engang konsultere med NATO om missil-skjoldet.

Senere i næste uge rejser delegationen videre til en række europæiske hovedstæder, blandt andet København.

- Folketinget vedtog i dag, at der skal være en dialog med amerikanerne. Men vi fik meget lidt at vide om indholdet af den dialog. Enhedslisten stillede for eksempel et forslag om at kræve, at ABM-traktaten bliver overholdt. Det kom ikke med i den endelige beslutning, fortalte Keld Albrechtsen i går.

Han mener, det nu må være op til venstrefløjen og freds-bevægelserne at få regeringen til klart at tage afstand fra stjernekrigs-planerne.

/rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]