03.05.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Nedrustning afhænger af ABM-traktat

Danmark skal slå fast, at Thule ikke må bruges, siger Holger K. Nielsen

George Bush risikerer at kaste verden ud i en alt-ødelæggende atom-oprustning ved at forlade ABM-traktaten.

Rusland har ved tidligere lejligheder udtalt, at de opfatter START II-aftalen om massiv nedrustning som meget nært forbundet med ABM-traktaten.

Det russiske parlament Dumaen ratificerede både START II-traktaten og den seneste revision af ABM-traktaten ved den samme behandling i december sidste år.

Ved den lejlighed blev det slået fast, at det hedengangne Sovjetunionen blev afløst af Rusland, Ukraine, Kasakhstan og Hviderusland i ABM-traktaten.

USA fik desuden to paragraffer med, der havde til formål af skelne mellem et strategisk missil-forsvar, der er forbudt, og lokale taktiske forsvar, der er tilladt i traktaten.

USA har endnu ikke ratificeret de seneste aftaler, fordi den berygtede senator Jesse Helms, der sidder i spidsen for senatets udenrigs-komite, nægter at lade den passere.

Jeppe Kofoed fra Socialdemokratiet udtalte i går overfor Radioavisen, at han opfattede George Bush's signaler om forhandlinger som positivt.

Problemet er bare, at de eneste signaler om forhandlinger, som Bush gav i sin tale mandag, handler om USA's allieredes deltagelse i skjoldet.

- Vi må arbejde med vores allierede og venner, der ønsker at gå sammen med os for at forsvare os mod den skade, de (slyngel-staterne, red.) kan forvolde os, sagde George Bush.

Det er en invitation til NATO om at komme med under amerikansk kommando.

- Det falder godt i tråd med den hidtidige amerikanske politik. Så længe andre lande er enige med USA, vil de gerne samarbejde. Men når de ikke er enige længere, arbejder USA bare videre selv, siger Holger K. Nielsen fra SF, til Dagbladet Arbejderen.

Sammen med Enhedslisten har SF rejst en forespørgsel i Folketinget. Den bliver behandlet i dag

- Det er svært at sige noget om udfaldet af høringen, men jeg mener, Danmark bør melde ud over for USA, at Thule-radaren, der jo er en vigtig del af missil-forsvaret, ikke kan blive brugt, og at vi skal arbejde for at overholde ABM-traktaten, fastslår Holger K. Nielsen.

/ rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]