11.04.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

Nyhedskommentar af Susanne Arends, Lønstrup

 

Krigsforbryder-domstolen er partisk

"Operation Panther" skulle støtte kroaterne, men fik kendskab til kroaters grusomme krigsforbrydelser

I disse tider, hvor medierne er fulde af nyheder omkring Milosevic's eventuelle udlevering til FN's Krigsforbryderdomstol i Haag, kan man undre sig over, at andre ledere fra krigen i Bosnien går fri.

Forleden var der en genudsendelse på Phoenix (tysk tv) af en udsendelse fra West Deutsche Rundfunk (WDR) fra september 2000.

Den berettede om grusomme forbrydelse og overtrædelser af menneskerettighederne begået mod bosnierne - af kroaterne - og dokumenteret af en strengt hemmelig mission, kaldet Operation Panter, beordret af NATO.

Utallige (maskerede) vidner kunne fortælle om grusomheder, fordrivelser, umenneskelige fangelejre, voldtægter og så videre under krigen i Bosnien. De skulle være foregået omkring byen Mostar.

Vidnerne havde alle afgivet forklaring til lederen af den hemmelige NATO-mission, en engelsk oberst, der efter missionen forlod NATO i vrede og nu opholder sig skjult ved den britiske vestkyst.

Han indsamlede mange hundrede siders dokumentation i 1999 med bevismaterialer mod kroatiske krigsforbrydere. Hans dokumentation ville have bragt mindst ti førende kroater for domstolen, hvis den da ellers var blevet brugt.

Men særmissionens resultater blev totalt ignoreret og undertrykt. Heller ikke krigsforbryderdomstolen i Haag reagerede.

Det har måske sin forklaring.

På NATO's hjemmeside kan man læse de strengt fortrolige retningslinjer for den hemmelige særmission. Den skulle netop ikke undersøge eventuelle overgreb fra kroatisk side mod bosnierne. Den skulle i stedet overvåge og registrere internationale organisationers metoder og arbejde i Bosnien-Herzegovina.

Specifikt bliver blandt andet UNHCR, OSCE og flere menneskerettigheds-organisationer nævnt.

Missionen skulle ikke undersøge eventuelle krigsforbrydere blandt kroaterne - tværtimod: Den hemmelige særmission skulle, ifølge NATO's egne papirer, undersøge, om nogle af de nævnte organisationer gennemførte aktioner mod kroaterne samt afdække samme organisationers pres på kroaterne i Bosnien-Herzegovina.

Ifølge papirerne mente NATO, at organisationerne hjalp de bosniske ledere og mange arabiske lande, så den bosniske befolkning kunne få kontrol over kroaterne i området.

I stedet for begejstringen for krigsforbryder-domstolen burde man måske efterhånden stille spørgsmål ved dens uafhængighed.

Hvem bestemmer, hvilke krigsforbrydere, der skal dømmes? Hvem bestemmer i det hele taget, om det, der sker i en krig, er krigsforbrydelser eller "humanitære aktioner"???

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]