04.04.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Flertal mod atombaser

Ny demonstration ved Faslane atom-basen på lørdag

Et flertal af den skotske befolkning er direkte imod de britiske atombaser i landet.

Skotlands højesteret udfordrede imidlertid den folkelige atomvåben-modstand med sin kendelse fredag. Højesteret underkendte en tidligere frikendelsen af tre fredsaktivister ved en skotsk byret.

Det har vakt forståelig vrede i fredsorganisationen Trident Ploughshares, som nu er igang med at studere den 76 sider lange kendelse i deltaljer, for at lægge en plan for den videre juridiske kamp imod de britiske atombevæbnede ubåde, Trident.

Men fredsaktivisterne fortsætter ufortrødent deres demonstrationer ved atombasen i Faslane:

- Vi er tilbage i Faslane på lørdag den 7. april klokken 11 for at forsætte arbejdet, siger David Mackenzie fra Trident Ploughshares.

Sidste år frikendte dommer Margaret Gimblett tre fredsaktivister, selvom de indrømmede, at de have ødelagt nogle ting på atombasen, og derved forsinket Trident-programmet.

Dommerens begrundelse for frifindelse var, at fredsaktivisterne dermed havde forsøgt at forhindre en forbrydelse mod menneskeheden - altså brugen af atomvåben. Den internationale domstol i Haag har tidligere kendt brugen af atomvåben som en forbrydelse mod menneskekeden.

Den danske fredsaktivist Ulla Røder og to andre kan således ikke føle sig sikre på ikke at blive straffet for de pågældende aktiviteter.

Tilsyneladende havde højesteretsdommer Lord Prosser det ikke helt godt med sin kendelse:

- Det var bemærkelsesværdigt, at Lord Prosser ikke ville se de anklagede i øjnene, da han oplæste sin kendelse, siger David Mackenzie. Det skyldes måske, at han inde i hjertet ved, at han har forrådt det skotske folk.

Befolkningen i Skotland har stor sympati for fredsaktivisternes arbejde. En meningsmåling for nylig viste, at 51 procent af skotterne direkte støtter blokaderne ved atombasen.

/se

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]