29.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Nordlys: Amerikanske forsøg på Sandsøy

I kølvandet på Bjørnevatn-sagen dukker der nu en ny og lige så alvorlig sag op.

Efter at Sandsøy Fort i Bjarkøy blev nedlagt i 1998, overtog amerikanerne området. Fortet har mange hundrede meter tunneler, maskin-stationer og forlægninger. Disse er lukket inde bag tykke panserdøre, som var tiltænkt også at give beskyttelse mod kernefysiske våben.

Amerikanerne lagde en masse kabler i undergrunden. De folk fra bygden, som blev ansat, blev nøje overvåget og de blev nægtet adgang til dele af fortet.

Efter dette bragede det stadigvæk gennem to somre, og man så røgskyer.

Da en kvinde ringede til Forsvarets Bygningstjeneste for at få at vide, hvad der gik for sig, blev hun spurgt om, hvem hun ringede for og hvad hun ville med informationen. Noget svar fik hun ikke. Forsvaret lovede et folkemøde om sagen; men det kom aldrig.

Efter at amerikanerne tog væk, undersøgte lokalbefolkningen fortet. Her så de til deres forskrækkelse, at de massive panserdøre var skudt i stykker. "Det var som om nogen havde skåret smør med en kniv", siger lokale folk.

"Vi kender ikke til, at nogen norsk sprængladning kan gøre sådan. Men vi ser stor lighed med sprængninger, som amerikanerne har foretaget i Bosnien, og vi frygter, at forringet uran er brugt her i Sandsøy", siger de.

Bjarkøys kommunalbestyrelse kræver nu efterforskning af denne sag.

 

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]