28.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Kina bliver hovedfjenden

USA vil i det kommende århundrede satse på Stillehavs-området

En kommission under det amerikanske forsvarsministerium har færdiggjort en rapport om USA's fremtidige strategi, oplyser den britiske avis The Guardian.

Rapporten anbefaler USA at skifte den strategiske vægt fra Europa til Stillehavet. Det betyder, at Kina bliver USA's hoved-fjende.

Det stemmer godt overens med præsident Bush's udtalelser om, at Kina er en strategisk konkurrent, i stedet for en strategisk samarbejdspartner, som landet blev benævnt under præsident Clinton.

Da George W. Bush tiltrådte præsident-embedet i januar, var en af hans første handlinger at bestille tre rapporter, der tilsammen vil komme til at lægge linjen i amerikansk udenrigspolitik i dette århundrede.

Den første handler om det strategiske skift, og hvilken oprustning der skal sætte USA i stand til at dominere Stillehavs-området på samme måde, som det dominerer Europa i dag.

Den anden rapport skal handle om atomvåben og missil-skjold, og den tredje skal handle om soldaternes løn og forhold i øvrigt. De to sidste foreligger endnu ikke.

Det er endnu begrænset, hvad der foreligger fra rapporten. Men USA vil ifølge The Guardian udvide sin kapacitet til at transportere store land-styrker med fly. Det vil effektivt sætte USA i stand til at gribe effektivt ind i lande som Kina, Japan, Australien, Indonesien og Korea.

USA skal også opbygge en ny, langtrækkende flåde af bombefly, og de skal købe langtrækkende jagerfly. Det betyder for eksempel, at den nye F-22 jager, som USA har brugt ti år og et utal af milliarder på at udvikle, ikke kan bruges alligevel.

Endeligt anbefaler rapporten, at USA udvikler en ny type meget hurtige, mindre hangarskibe, i stedet for de 100.000 tons store Nimitz-skibe, der har en besætning på 6000 mand.

Rapporten mener de store skib er for sårbare overfor missiler. I stedet skal flåden have mange mindre skibe, så et enkelt tab ikke vil være så vigtigt.

Den amerikanske flåde har ni af de gigantiske hangarskibe, der hver koster 40 milliarder kroner. Det seneste blev indviet for bare tre uger siden.

/ rtj

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]