28.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Dom i atom-våbensag

Britisk sær-domstol stiller spørgsmål ved en lokal domstols kompetence

På fredag afsiger en britisk sær-domstol en kendelse i sagen om tre aktivister fra den britiske fredsorganisation Trident Ploughshares.

De tre aktivister, Angie Zelter og Ellen Moxley fra Storbritannien og Ulla Røder fra Danmark, blev i 1999 frikendt ved en lokal skotsk domstol.

De havde i juni 1999 aktioneret mod et flydende laboratorium, og ødelagt forskningsudstyr for mange tusinde kroner. Laboratoriet blev brugt i det britiske atom-ubådsprogram.

Dommeren i den skotske domstol løslod de tre, fordi de ved deres handling havde arbejdet på at forhindre en forbrydelse mod menneskeheden. Sær-domstolen tager nu stilling til, om en skotsk domstol overhovedet har kompetence til at dømme på grundlag af international ret.

Den skotske domstol gav nemlig de tre aktivister ret i, at atomvåben er en forbrydelse mod menneskeheden. I ånden fra NŸrnberg-dommene efter Anden Verdenskrig er det menneskers pligt at gribe ind, hvis deres regering begår forbrydelser.

Retssagen på fredag er derfor ikke en egentlig appel-sag i teknisk forstand, men en afgørelse om den skotske domstols kompetence.

I den forstand stiller særdomstolen ikke spørgsmålstegn ved, at atomvåben er en forbrydelse mod menneskeheden. Den stiller spørgsmål ved, om det enkelte menneskes overbevisning giver dem ret til at handle mod deres regering.

Storbritannien har gennem de seneste år oprustet ved at modernisere atomraketterne ombord på Trident-ubådene. Det har den britiske freds-organisation kæmpet mod, blandt andet ved utallige blokader af atom-basen Faslane, og ved at forsøge at ødelægge det britiske forskningsudstyr.

Modstanderne planlægger en demonstration foran retsbygningen fra i morgen eftermiddag indtil der er afsagt kendelse i sagen.

Under den 30 måneder lange kampagne er 784 mennesker blevet arresteret, hvoraf nogle har været arresteret adskillige gange. To mennesker sidder i fængsel for at have saboteret en atombombe-transport sidste november.

/ rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]