27.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

NATO og EU styrer krigen

Solana og Robertson har ikke penge med til genopbygning og social udvikling

"Vi er fast besluttede på at gennemføre vores bestræbelser i tæt samarbejde med NATO".

Det fastslog EU's regeringsledere om den krigslignende situation i Makedonien på deres topmøde i Stockholm i weekenden.

For at synliggøre EU-militærets tætte samarbejde med NATO blev EU's Javier Solana og NATO's George Robertson sammen sendt til Makedonien, hvortil de ankom i går.

Lige så klart det er, at NATO og EU samarbejder på Balkan - lige så uigennemskueligt er det præcist at få øje på, hvad målet for samarbejdet er.

I sidste uge slog EU-toppen til lyd for, at Makedonien skulle gøre kort proces med oprørske albanere. I ugerne op til da havde NATO's KFOR i Kosova imidlertid ladet medlemmer af albanske militser rejse over grænsen til Makedonien.

Tilsvarende havde NATO's besættelsesstyrke i Kosova ladet militserne transportere betydelige mængder våben og ammunition til Makedoniens områder op til Kosova-grænsen. Her består flertallet af den makedonske befolkning af etniske albanere.

Efter topmødet i Stockholm ændrede EU igen kursen. I en resolution om situationen i Makedonien lægger EU pludselig vægt på, at det makedonske militær nu "svarer med tilbageholdenhed". EU fastslår desuden, at der skal opbygges et "sandt multietnisk samfund" i Makedonien.

Solana og Robertson skal ifølge udtalelser til pressen tale med de makedonske myndigheder, og sikre at de ikke farer så voldsomt frem mod albanerne, at vreden blandt det albanske befolkningsflertal i området ikke bringer situationen ud af kontrol.

Albanerne udgør en meget stor del af befolkningen i Makedonien. Denne befolknings sociale og kulturelle interesser blev undertrykt allerede under det jugoslaviske styre. Diskrimineringen er kun blevet værre med oprettelsen af den selvstændige republik Makedonien.

På trods af alle Vestens og EU løfter om støtte til albanerne så er det påfaldende, at Solana og Robertson er på Balkan for at praktisere militær krisestyring.

De har ingen af de penge med til genopbygning og social udvikling, som EU så ofte har lovet.

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]