20.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Fortsat kampe omkring Tetovo

NATO's generalsekretær opfordrer EU-landene til at sende flere tropper til Kosova

Få dage før to-års dagen for starten på NATO's bombekrig mod Jugoslavien truer albanske militser med at kaste Makedonien ud i en borgerkrig.

I seks dage har den NATO-allierede albanske milits UCK beskudt byen Tetovo tæt på grænsen til Kosova.

Foreløbigt er omkring 2000 makedonere flygtet til Albanien og Serbien.

Den makedonske regering kritiserer NATO's KFOR-styrke i Kosova for passivt at se til, mens medlemmer af UCK puster til ilden i Makedonien.

Den makedonske premierminister Ljubco Georgievski anklager den tyske og amerikanske regering for at nægte at stoppe den albanske milits.

 - Ingen kan i dag overbevise nogen makedonere om, at den tyske og amerikanske regering ikke ved hvem de terroristiske ledere er og hvad de vil. De kan stoppe dem, siger Ljubco Georgievski ifølge den britiske tv-station BBC.

Anklagen mod USA og Tyskland er ikke grebet ud af den blå luft. De to lande kontrollerer området i Kosova, der grænser op til Makedonien, og selv om KFOR angiveligt har forstærket kontrollen over grænseområdet, er det ikke lykkedes at stoppe forsyningerne til UCK på den makedonske side af grænsen.

NATO's generalsekretær George Robertson deltog i går i et krisemøde med EU's udenrigsministre. Med på mødet var også Makedoniens udenrigsminister Srgan Kerim.

Før mødet benyttede Robertson lejligheden til at bede EU-landene om at sende flere soldater til KFOR-styrken. Men han afviste blankt enhver tanke om, at KFOR aktivt deltager i at nedkæmpe UCK militært.

KFOR har godt 3000 soldater stationeret i Makedonien. I fredags blev 500 tyske soldater evakueret fra Tetovo.

Både EU, Albanien og FN's Sikkerhedsråd har fordømt UCK's krigserklæring. Selv hævder UCK, at de ikke har til hensigt at indtage Tetovo, men kun vil tvinge den makedonske regering til at indlede forhandlinger.

Forhandlingerne skal, ifølge UCK, angiveligt sætte en stopper for undertrykkelsen af landets store mindretal af albanere. Målet er at omdanne Makedonien til en føderation, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Men Makedoniens regering, der består af et albansk og et makedonsk parti afviser at forhandle med UCK, som de anklager for at ville splitte landet.

Regeringen støttes af FN's særlig udsending for menneskerettigheder på Balkan Jiri Dienstbier. Han anklager militsen i Makedonien og deres allierede i det sydlige Serbien for at ville skabe et Storalbanien med centrum i Kosova.

/ mj

 

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]