15.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Kina advarer EU

Missilskjoldet fører til øget oprustning, advarer Kina

Den kinesiske regering har sendt en kraftig advarsel til EU om ikke at støtte de amerikanske planer om et nyt stjernekrigsprogram. Det skete på en høring i EU-parlamentet i tirsdags.

 - Udviklingen af et missilskjold svarer til at drikke gift for at slukke tørsten. Det vil ikke løse problemet. Tværtimod vil det underminere hele fundamentet for den internationale indsats mod spredning af atomvåben og ligefrem føre til øget udbredelse af missiler, sagde Fu Zhigang til EU-parlamentarikerne, ifølge Politiken.

Fu Zhigang er ansvarlig for nedrustningsspørgsmål ved den kinesiske FN-mission i Geneve.

Hans udtalelser skal ses i lyset af, at både Indien og Kina allerede i år kraftigt øger deres forsvarsbudgetter. Begge lande er atommagter, og de øgede bevillinger til militæret går hovedsageligt til at sikre, at de fortsat kan bruge deres atombomber.

Samtidig har Sha Zukang, der er generaldirektør i udenrigsministeriet med ansvar for nedrustning, udtalt, at Kina ikke vil tillade, at deres muligheder for at forsvare sig selv bliver undermineret.

- Vi er modstandere af NMD (det amerikanske stjernekrigsprogram, red.) , ikke fordi vi har planer om at true den amerikanske sikkerhed, men fordi vi ikke mener det forøger sikkerheden i verden, sagde Sha Zukang ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Under høringen i EU-parlamentet advarede Fu Zhigang også om, at de forskellige radar-installationer USA forsøger at gennemtrumfe, vil være oplagte bombemål, fordi det dermed vil være muligt at lamme missilskjoldet.

Et sådant bombemål vil være radaren i Thule, som USA arbejder på at opgradere, muligvis med den danske regerings stiltiende accept.

To tidligere vice-udenrigsministre under præsident Clinton har været ude med meldinger om, at USA og Danmark har indgået en form for aftale om Thule, hvorunder USA vil undlade at henvende sig officielt til Danmark.

Både statsminister Poul Nyrup og udenrigsminister Mogens Lykketoft benægter i gårsdagens aviser, at der er indgået en sådan aftale med USA.

Men oplysningerne fra de to amerikanere går netop ud på, at der ikke er indgået en aftale - det drejer sig om en gensidig forståelse om, at der netop ikke skulle være en aftale.

/ rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]