14.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Snigende død

Tidligere soldat Jelko Samadzics krop tørrer ind, fingre falder af og han har blødninger i indre organer. Hans læge er overbevist om, at det skyldes forringet uran.

af Peter M. Johansen

- Jeg var halvtreds meter fra de sted, hvor bomberne faldt. Jeg vidste ikke noget om radioaktivitet, siger Jelko Samadzic.

Den 1. og 2. marts i år blev der gennemført en høring om forringet uran (DU) på universitetet i Bruxelles.

Den internationale konferences titel var: Forringet uran - Ofrene taler.

Vidner - ofre - og sagkyndige aflagde en række rystende vidnesbyrd.

bullet

Soldater og civile ofre kom fra: Belgien, Frankrig, Storbritannien, Holland, Bosnien, Spanien og Irak.

bullet

Eksperter og læger kom fra: Bosnien, Jugoslavien, Irak, Belgien, Tyskland, Italien og Ukraine.

bullet

Journalister kom fra: Frankrig, Belgien, USA og fra Norge deltog Peter M. Johansen fra dagbladet Klassekampen - han har blandt andet skrevet disse artikler, som første gang blev bragt i Klassekampen lørdag den 3. marts.

Hans fingre er som rødderne på et gammelt fyrretræ, der er vasket rene for jord. Jelko er endnu ung - og alligevel ved livets afslutning.

- Jeg har aldrig været syg før, siger den bosnisk-serbiske soldat fra Hadzici uden for Sarajevo, målet for kraftig NATO-bombning. NATO-flyene tilintetgjorde kampvogne og artilleri-stillinger med forringet uran-ammunition.

Intetanende gik Jelko og hans kammerater rundt i bombekraterne, af ren nysgerrighed samlede de resterne op.

Jelko har tabt vægt, samtidig er han blevet stiv i kroppen. Han husker dårligt og han har problemer med koncentrationen. Han har tabt hår og har ikke længere kontrol over ben og arme. Ofte går de deres egne veje og foretager sig ting på egen hånd.

Jelko endte i en rullestol indtil han blev patient hos doktor Trefiko Guzina.

 

Kan ikke forklares

- Efter to operationer føler jeg mig bedre, siger Jelko.

- Da jeg kom tilbage til Sarajevo, fandt jeg tre tilfælde af forskellige typer kræft i forskellige væv og organer. Det havde jeg aldrig oplevet før. Jeg blev overrasket og forvirret. Jeg kan ikke forklare det og er ikke faldet over lignende tilfælde i den medicinske litteratur, som jeg har pløjet mig igennem, siger Guzina.

Han er en erfaren kirurg med 25.000 operationer bag sig.

Jelko er et af de tre tilfælde med flere typer kræft i kroppen.

Guzina giver de medicinske beskrivelser af en kvinde og en mand, 43 år gamle. De var begge fra landsbyen Bulosi på Jahorina-bjerget i kommunen Pale uden for Sarajevo. Pale var de bosnisk-serbiske ledere Radovan Karadzics og general Ratko Mladics hovedkvarter. Bulosi var bombemål for NATO.

 

Trebenede katte

- På det tidspunkt skete der noget unaturligt. Jeg ser det som et DU-syndrom. Der opstår kræft og radiologisk forgiftning, som fører til blødninger i organerne.

Jelkos hænder er deformerede, neglene falder af og det yderste led på fingrene er tørret ind. Den samme effekt man kender fra uran, mener doktor Guzina. Han vender Jelkos forknudrede hænder. Den ene lillefinger mangler. Det er en snigende død. Guzina sammenligner det med arsenik.

- Jeg kender til mindst fem tilfælde i Hadzici, hvor folk er døde af kræft, de fleste af blodkræft, siger Jelko.Alle var i nærheden af bombestedet. Jeg havde selv en kat, som fødte killinger med tre ben.

 

Ind i fødekæden

Mange fra Hadzici flyttede til Bratunac i februar-marts 1996, forklarer Guzina. Her er overdødeligheden stor, mindst 450 tilfælde af forskellige "usædvanlige" sygdomme.

- Problemerne vokser; vi ser en stigning af kræfttilfældene.

Lægen raser mod myndighederne. De bekymrer sig ikke. Guzina frygter, at forringet uran og anden krigsforurening trænger ned i grundvandet og ind i fødekæden.

- Som læge er det, jeg har set, nok til at sige, at her ligger der store farer begravet, advarer Guzina.

- Sneen smelter på Igman-plateauet over for Sarajevo - olympisk stadion i fredstid og serbisk fæstning under krigen. Smeltevandet løber ned i dalen. Hvad tager den med sig? Landbrugs- og skovministeriet er bekymret over, hvad KFOR-styrken under NATO-kommando gemmer oppe i Igman-bjergene. Myndighederne har ingen adgang. Der går rygter om, at det drejer sig om DU-ammunition og atomaffald.

- Vi behøver international hjælp, siger doktor Guzina.

NATO-soldaterne i Bosnien og Kosovo har ordre om kun at drikke deres eget vand - de bliver advaret mod at drikke af andre kilder.

 

Thule-aftale under bordet
Venter på plads i massegraven
Af Peter M. Johansen, Bruxelles

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]