14.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Thule-aftale under bordet

Den danske regering har angiveligt bedt om aldrig at blive spurgt

De tidligere amerikanske vice-udenrigsministre John Holum og Strobe Talbott har overfor nyhedsbureauet Ritzau tilkendegivet, at USA og Danmark har indgået en underhåndsaftale om opgraderingen af Thule-radaren til brug for NMD.

Ifølge den ikke nedskrevne aftale ville USA på sin side ikke officielt henvende sig til Danmark, mens Danmark til gengæld ikke skulle kritisere de amerikanske oprustningsplaner.

Den danske regering har utallige gange afvist at udtale sig om, hvorvidt USA kan bruge Thule-radaren. Det er sket under henvisning til, at der ikke foreligger en officiel henvendelse.

Det får den danske regering heller aldrig, hvis man skal tro John Holum og Strobe Talbott.

De to var de første, der officielt lagde de amerikanske stjernekrigs-planer frem for den danske regering. Det skete på en konference engang i 1998 i det Nordatlantiske Råd, der er en del af NATO.

I følge James Fergusson, der har udarbejdet en rapport for NATO om missil-forsvarsprogrammernes betydning, var det den første officielle henvendelse fra USA til de øvrige 19 medlemmer af NATO.

James Fergusson er forsker i afdelingen for Forsvars-og sikkerhedsstudier på universitet i Manitoba i Canada.

Stadig ifølge James Fergusson blev de to amerikanske politikere overraskede over den europæiske kritik af programmet. På de efterfølgende møder fik i hvert fald John Holum den opfattelse, at hverken Danmark eller Storbritannien ønskede at tage stilling til de amerikanske oprustnings-planer.

Spørgsmålet er atter aktuelt, efter at udenrigsminister Mogens Lykketoft kom hjem fra sidste uges besøg i Washington. Efter mødet nægtede han at svare på spørgsmål om hvorvidt Thule-radaren havde været på dagsordenen.

- Om Thule er blevet nævnt under forhandlingerne her i USA? Det kan jeg ikke huske, sagde Mogens Lykketoft til Politiken, efter at han var vendt hjem onsdag den 7. marts.

Dagen efter, den 8. marts, bliver der lagt en pressemeddelse på Udenrigsministeriets hjemmeside, hvoraf det fremgår, at Thule-radaren nu skal indgå i et russisk-amerikansk projekt om overvågning af prøveaffyringer af ballistiske missiler, JDEC-programmet.

Det er præcis den funktion, Thule-radaren skal opgraderes til at have, når den skal indgå i det amerikanske stjernekrigs-projekt, selvom JDEC-programmet officielt naturligvis intet har med stjernekrig at gøre.

/ rtj

 

    

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]