10.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Generallæges konklusion er tvivlsom

At 3000 danske soldater ikke har leukæmi viser intet om faren ved forringet uran

16.000 danske soldater har været udsendt til Irak, Bosnien eller Kosova. 3000 har indtil nu benyttet tilbudet om at blive undersøgt for kræft.

De har været hos deres egen læge, hvor de har fået taget en blodprøve.

Generallæge Hans Michael Jelsdorf har nu oplyst, at ingen af de undersøgte soldater har blodkræft.

Der er blandt de udsendte soldater en udbredt bekymring for, at der er en sammenhæng mellem en række tilfælde af blodkræft og NATO's brug af ammunition med forringet uran både under Golfkrigen og på Balkan.

Selvom blodprøverne kun giver et øjebliksbillede, så drager hærens generallæge Hans Michael Jelsdorf straks den konklusion, at der ikke er behov for at gentage underøgelsen senere.

Han mener ikke der er nogen risiko, men holder det?

- Sådanne undersøgelser stiller meget store krav, hvis man skal slutte noget ud fra dem, siger Anders Bjerre Mikkelsen til Dagbladet Arbejderen.

- Hvis man laver en undersøgelse uden at konsultere de bedste eksperter inden for feltet er der lige så stor risiko for, at det går galt, som hvis man stiller op til de nordiske mesterskaber i skihob på basis af lidt langrendstræning for et par år siden, fortsætter Anders Bjerre Mikkelsen.

Til dagligt er han toksikolog på Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Skive Sygehus.

- Jeg har kun hørt om undersøgelsen via pressen og skal ikke udnævne mig selv til ekspert på området, siger toksikologen, som ikke kan få øje på belægget for generallægens konklusion.

- Det lyder ikke i mine ører som om man har indtænkt de helt elementære krav, der stilles til sådanne undersøgelser. Hvis gruppen er på 16.000 og man står med resultater for kun 3000, der selv har bestemt at de vil deltage, er der ikke mange chancer for at konkludere noget som helst, fastslår Anders Bjerre Mikkelsen.

Der hører meget mere med til en undersøgelse af farligheden af forringet uran, mener han og tilføjer:

- I mine øjne tager denne undersøgelse sig mere ud som en hu-hej politisk afværgeforanstaltning, slutter Anders Bjerre Mikkelsen.

På en høring i Bruxelles for en uge siden blev der fremlagt vidnesbyrd om, hvorledes antallet af kræfttilfælde er eksploderes i Irak og Bosnien - især i de områder, hvor der er brugt meget ammunition med forringet uran.

/se

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]