10.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Håber på at Danmark siger stop

Danmark og Grønland har mulighed for at forhindre global oprustning

De amerikanske modstandere af Stjernekrigs-projektet opfordrer Danmark til at udnytte den stærke position, landet har i kraft af Thule-basen.

Thule-basen er en hjørnesten i det amerikanske missilforsvar. Det giver Danmark og Grønland en mulighed for at forhindre global oprustning, mener den amerikanske græsrodsgruppe Council for a Livable World, ifølge dagbladet Aktuelt.

- Danmark er i en god position, fordi Danmark kan modsætte sig opgraderingen af Thule-radaren. Godt nok vil det bringe Danmark i konflikt med det Hvide Hus, men mange europæiske allierede ville sikkert i al hemmmelighed blive glade, udtaler en repræsentant fra organisationen.

Også en tidligere amerikansk sikkerhedsrådgiver lægger vægt på Danmarks rolle i modstanden mod NMD.

- Danskerne er ikke uskyldige tilskuere som eksempelvis Tyskland, Italien eller Moldova. Danskerne er medsammensvorne, hvis de går med til en mere robust version af missilskjoldet, mener Spurgeon Keeny, der tidligere har været sikkerhedsrådgiver for præsident Nixon.

I den egenskab var han med til at forhandle ABM-traktaten fra 1972, som især Rusland og Kina fremhæver som en garant for verdensfreden.

NATO's generalsekretær George Robinson arbejder på at slå en breche i modstanden mod NMD. Han forsøger ny at give indtryk af, at Rusland er med på det amerikanske projekt.

Efter et nyligt besøg i Rusland, hvor han talte med den russiske præsident Vladimir Putin, påstår han, at Rusland nu følger de amerikanske påstande om, at der eksisterer en militær løsning på problemerne med de såkaldte slyngelstater.

- Putin nævnte fire lande ved navn, og brugte rent faktisk terminologien slyngelstater, sagde George Robertson i Washington, og lagde vægt på, at Rusland brugte det amerikanske begreb.

Ud over at tale om stjernekrigs-projektet, forsikrede generalsekretæren for NATO de amerikanske chefer om, at fremtidige hære under EU stadig ville være afhængige af NATO's infrastruktur og godkendelse.

- Ved enhver trussel mod sikkerheden i Europa, der er større end en skovbrand, er der kun to muligheder: NATO eller ingenting, sagde George Robertson.

/ rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]