01.03.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Bushs og Blairs studehandel

USA holder hånd i hanke med Europa-hæren

I weekenden holdt den amerikanske præsident George W. Bush og den britiske premierminister Tony Blair deres første topmøde. Her blev de to ledere enige om en tæt alliance.

USA støtter EU i at opbygge en fælles udrykningsstyrke, mens Tony Blair til gengæld vil være en varm fortaler for det amerikanske stjernekrigs-projekt.

Den amerikanske radar ved Fylingdales i det nordøstlige England vil, på linje med Thule-radaren, komme til at danne en hjørnesten i stjernekrigs-projektet, NMD. Derfor har Storbritanniens støtte stor betydning for USA.

I en fælles erklæring fra weekendens topmøde understreger de to statsledere, at "vi bliver nødt til at hindre og afskrække disse nye trusler med en strategi, der omhandler både defensive og offensive systemer".

Med udtrykket de nye trusler mente de to statsledere deres frygt for, at såkaldt ustabile stater skal udvikle atomvåben og langtrækkende missiler. De ustabile stater er dem, der tidligere blev kaldt slyngelstater, først og fremmest Iran, Irak og Nordkorea.

På den efterfølgende pressekonference gjorde Bush og Blair det klart, at NMD blev drøftet længe og indgående.

Tony Blair har problemer med sit bagland på dette følsomme punkt. Alan Simpson, der er medlem af det britiske underhus for Labour-partiet, spurgte i tirsdags, hvorfor Storbritannien havde brugt over en milliard kroner på "stjernekrigs-teknologi", når det var i strid med den internationale ABM-traktat fra 1972.

Tony Blair valgte at ignorere spørgsmålet.

Til gengæld for den britiske støtte til den amerikanske stjernekrig har George W. Bush lovet at støtte opbygningen af Europa-hæren, der indtil videre skal bestå af en udrykningsstyrke på 60.000 soldater.

I den fælles erklæring påpegede de to, at EU-hæren kunne sættes ind i de tilfælde, hvor NATO-landene ikke kan blive enige om at involvere sig.

Det konservative britiske dagblad The Times påpegede den 24. februar, at den amerikanske præsident dermed kun støtter opbygningen af Europa-hæren, så længe den ikke er i konflikt med NATO.

/ rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]