21.02.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA vil splitte Europa

Missilskjoldet er en global problemstilling

- USA forsøger at splitte Europa ved at foreslå, at deres missilskjold også skal dække Europa. Det er der ikke større perspektiver i, fordi de europæiske forsvarsbudgetter overhovedet ikke matcher det amerikanske, siger Preben Bonnén til Dagbladet Arbejderen.

Bonnén er forsker i sikkerhedspolitik ved universitetet i Wien.

Der er ifølge Preben Bonnén fire dimensioner i debatten. En teknologisk dimension, en globalt politisk dimension, en intern EU-dimension, og en intern dansk-grønlandsk dimension. Selv vurderer han, at EU bliver nødt til at tale med en stemme overfor USA i dette spørgsmål.

- Den danske regering bliver nødt til at tage stilling til spørgsmålet om Thule-radaren i et globalt perspektiv, ikke bare som et spørgsmål mellem USA og Danmark, siger Preben Bonnén.

Derfor opfordrer han det Udenrigspolitiske Nævn til ikke bare at tage til Moskva og Washington, men også til Kina, når det skal overveje den danske holdning på området:

- Det er uundgåeligt at inddrage Kina i forhandlingerne, og det bliver den danske regering nødt til at indse, fastslår Bonnén. Oprustning i USA vil føre til oprustning i Kina, og det vil igen føre til oprustning mellem Indien og Pakistan, som Rusland så igen bliver nødt til at reagere på, når deres sydflanke er truet.

USA har allerede inddraget Kina ad bagvejen, idet der er nedsat en gruppe af amerikanske og kinesiske embedsmænd, fortæller Bonnén.

Kina har hele tiden været modstander af den amerikanske oprustning. Kina henviser til, at det er forbudt at opstille missilskjold i henhold til ABM-traktaten fra 1972.

- Efter at Sovjetunionen blev opløst, har USA ratificeret aftalen med de fire atommagter Rusland, Hviderusland, Ukraine og Kasakhstan. Men det er klart, at USA har en interesse i at forenkle spørgsmålet om en revidering af ABM-traktaten, og udlægge aftalerne til egen fordel.

Så når repræsentanter for den amerikanske regering kan stille sig op på en pressekonference og sige, at ABM-traktaten ikke er gyldig, fordi Sovjet ikke eksisterer, taler de mod bedre vidende, slutter Preben Bonnén.

/ rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]