20.02.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Blokade mod missil-test

Greenpeace er parat til at tage kampen op

Sejlskibet Rainbow Warrier er på vej til Kwajalain-atollen i Stillehavet, for at stikke en kæp i hjulet på de amerikanske forsøg med at udvikle stjernekrigs-projektet NMD.

- Stjernekrigen vil ikke komme til at beskytte hverken USA eller dets allierede. I realiteten vil det ødelægge alle nuværende og fremtidige aftaler om våbenkontrol og afrustning. De eneste, der vil få noget ud af stjernekrigen, er forsvarsindustrien, udtaler William Peden fra Greenpeace.

Tre gange tidligere har USA forsøgt sig med afprøvninger fra Kwajalain. To gange mislykkedes forsøgene totalt, mens det sidste forsøg kun delvist var en succes.

Det amerikanske forsvarsministerium har planlagt fire forsøg i år, det første mellem marts og juni. Greenpeace vil forsøge at forhindre forsøgene ved deres blotte tilstedeværelse med skibet.

I juni sidste år invaderede aktivister fra Greenpeace Vandenberg Air Base i Californien, der også bliver brugt til missilforsøgene. Det er fra Vandenberg, at de simulerede fjendtlige missiler bliver affyret. Flere af aktivisterne står nu overfor retssager, fordi der er adgang forbudt ved området omkring Vandenberg.

Når  Rainbow Warrior ankommer til Kwajalain, vil de forsøge at komme i dialog med indbyggerne på øen. Øerne blev erobret fra Japan under Anden Verdenskrig, og har siden været underlagt det amerikanske militær.

/ rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]