20.02.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Dansk strudse-politik

Regeringen nægter fortsat at tage stilling til NMD og truslen om oprustning

Folketingets Udenrigspolititiske Nævn må tilsyneladende tage til Moskva og Washington for at blive orienteret om de nye amerikanske planer for et missilskjold, oplyste Berlingske Tidende i søndags.

- Det er strudsepolitik, at den danske regering forsøger at lade som om, der ikke er et problem. Det er vanskeligt at få oplysninger af officiel vej, udtaler formanden for SF og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Holger K. Nielsen, til Dagbladet Arbejderen.

Allerede for over et år siden fik det udenrigspolitiske nævn en række dokumenter fra det amerikanske forsvarsministerium der viser, at en modernisering af Thule-radaren spiller en central rolle for missilskjoldet, NMD.

Den nye amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld har på et topmøde i MŸnchen lagt op til en udvidelse, så NATO og Østeuropa også bliver dækket af missilskjoldet.

Et globalt missilforsvar vil stadig være afhængig af radaren i Thule. Men udvidelsen af systemet synes skræddersyet til at komme kritikerne blandt europæiske ledere i møde.

Kritikken blandt andet på, at Stjernekrigs-projektet er i strid med den internationale ABM-traktat.

- Fra radikal side bryder vi os ikke om, hvis USA skulle forlade traktaten ensidigt. Det skal ske i dialog med andre. Men man må dog medgive amerikanerne, at verden har forandret sig siden den Kolde Krigs bizarre regler om den gensidige ødelæggelses-doktrin, sagde Morten Helveg Petersen i går i Jyllands-Posten.

Holger K. Nielsen har dog en anden opfattelse af det amerikanske forslag om, at NATO skal være en del af Stjernekrigen.

- Det er glasur, der er rettet mod at få den europæiske opposition til at sluge oprustningen. Selvom NATO og Østeuropa kommer ind under missilskjoldet, løser det ikke det grundlæggende problem med en øget oprustning i verden, siger han til Dagbladet Arbejderen.

/ rtj  

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]