17.02.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Bush ruster til global krig

Når det er klart, hvad USA's militær skal bruges til, vil pengene flyde

Hærens tunge tanks og flådens hangarskibe betegnes af Pentagon-chef som mulige dødsfælder, der burde fases ud inden de viser sig at være det 21. århundredes kavalleri.

Sådanne synspunkter har Andrew W. Marshall. Han er netop blevet bedt om at formulere et nyt oplæg om det amerikanske militær til præsident George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

I militære kredse har der været store forventninger til USA's nye præsident, som i sin valgkamp lovede at forstærke USA's militær.

Det blev tolket som om Bush hurtigt ville øge budgettet.

Det vil han sikker, men først vil han have Andrew W. Marshall til at vurdere, hvordan militæret skal indrettes, skriver avisen  Washington Post:

Hvem er fjenderne, hvilken karakter vil fremtidens krige få, hvormange krige skal USA være i stand til at udkæmpe samtidig og hvilke militære styrker skal landet derfor råde over? Det er spørgsmålene til Marshall.

Tendensen i Marshalls svar kendes på forhånd. Gennem de senere år, hvor han har arbejdet som leder af tænketanken i USA's forsvarministerium, Pentagon, har han blandt andet givet udtryk for:

* At militæret er for fokuseret på Europa og ikke nok på Asien. Der er behov for at udskifte de geografiske og økonomiske prioriteringer.

* Luftvåbnets nye F-22 kampfly har for kort en aktionsradius i og med USA måske ikke har baser tæt nok på fremtidens fjender.

* I takt med at lande i den 3. verden måtte råde over cruise-missiler vil tanks og hangarskibe blive uegnede.

Siden slutningen af den kolde krig har Marshall rettet blikket meget imod Kina i jagten på en ny fjende til afløsning af det tidligere Sovjetunionen, skriver Washington Post.

- De fleste amerikanske militærstyrker er i Europa, hvor der ikke er forudsigelige konflikter, der truer vitale amerikanske interesser... Truslerne er i Asien, sagde Marshall allerede i 1999.

Bush-regeringen arbejder hurtigt med de militære spørgsmål. Oplægget til præsidenten skal være færdigt i midten af marts.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har tilkendegivet, at når dette arbejde er afsluttet, så vil Det Hvide Hus støtte "så stor en forøgelse af forsvarsbudgettet, som er nødvendigt", har kilder i Pentagon oplyst.

/ se

 

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]