02.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Russisk nej til at ændre ABM-traktat

USA's stjernekrigsprojekt får Rusland til at fordoble militær-budget

 - Rusland er imod forandringer af ABM-traktaten. Modernisering af traktaten vil ødelægge den, det vil undergrave dens indhold og essens.

Det siger generalløjtnant Valery Manilov. Han er viceformand i den russiske hærs generalstab.

Hans udtalelser skal ses i lyset af, at USA's vicepræsident Richard Cheney har gentaget, at USA forbeholder sig retten til at trække sig ud af ABM-traktaten, hvis ikke Rusland vil være med til at modernisere den.

ABM-traktaten fra 1972 skal sikre den såkaldte terrorbalance mellem USA og Rusland. Traktaten forbyder derfor landene at opbygge et nationalt missilforsvar.

Det nye Bush-regime i USA har besluttet at gå videre med sit missil-forsvarsprojekt (NMD) i et hurtigt tempo.

Hvis USA opbygger sit missilskjold vil Rusland svare igen med oprustning, fastslår Yury Lebedev over for det russiske nyhedsbureau StranaRU.

Lebedev, der er medarbejder ved Ruslands Center for Strategisk Forskning fortæller, at Rusland i en sådan situation vil forsyne sine langdistance-raketter Topol-M med flere sprænghoveder. På den måde vil et antal atom-sprænghoveder altid trænge igennem et amerikansk missil-forsvar.

Rusland er desuden igang med at med at udvikle et nyt atom-missil, som kan affyres fra u-både i verdenshavene.

Truslen om et nyt dramatisk våbenkapløb medfører større militærudgifter.

Rusland vil fordoble sit militær-budget over de kommende år, hvis USA går videre med NMD. Budgettet stiger fra godt 60 milliarder kroner om året i dag til omkring 110 milliarder, skriver den britiske avis The Times.

USA's militære budget er i år på 310 milliarder dollars. Det er cirka 2600 milliarder kroner - og 43 gange så stort som Ruslands.

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]