26.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Europarådet: Forbyd uran-våben

Parlamentarikerne er ikke imod krig, men imod at krig forurener

Det bør være forbudt at fremstille, afprøve, bruge og sælge våben, der anvender uran og plutonium.

Det besluttede Europarådets parlamentariske forsamling i forgårs.

NATO's brug af disse våben under krigen i Jugoslavien vil få "langtids-virkninger for sundheden og livskvaliteten i Sydøsteuropa, og påvirke fremtidige generationer", fastslår parlamentarikerne.

Forsamlingen består af parlamentarikere fra 41 europæiske medlemslande.

Parlamentarikerne anbefaler NATO og FN at iværksætte et medicinsk overvågningsprogram. Det skal omfatte den civile befolkning på Balkan, de soldater, som har været involveret under og efter krigen samt medarbejdere i humanitære organisationer og journalister, der har arbejdet i området.

Ligeledes anbefaler forsamlingen, at der ydes ekstra økonomiske bidrag til de organisationer, som deltager i oprydningen efter krigen.

Men Europarådet er kritiserer ikke krigen mod Jugoslavien i så meget som én sætning.

Rådet er tilsyneladende enig i, at der også i fremtiden skal føres krige i stil med Kosova-krigen. I hvert fald anbefaler parlamentarikerne, at der udformes en "international konvention, for yderligere at begrænse den miljømæssige skade under militære konflikter", som det formuleres i en pressemeddelelse.

Europarådet optog i går to nye medlemslande: Armenien og Aserbajdsjan. To lande, som tidligere var sovjetrepublikker.

Jugoslavien har fået en plads som observatør. Europarådet har gjort det helt klart, at Jugoslavien ikke får en plads i rådet medmindre landet "uden unødig forsinkelse" samarbejder fuldt ud med Den Internationale Krigsforbryder-domstol i Haag.

Det gør den jugoslaviske regering imidlertid ikke.

I går afsluttede domstolens chef-anklager Carla del Ponte et besøg i Beograd. Hun ankom med arrestordrer på tidligere præsident Slobodan Milosevic og andre serbiske ledere.

Hos præsident Vojislav Kostunica og i regeringskontorerne blev hun mødt med det svar, at serbere skal retsforfølges i Serbien.

I gaderne blev hun mødt af demonstranter, som kastede æg mod hendes bil.

/ se

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]