20.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

UDTALELSE: DKP/MLs Landsledelse

 

Stop USA's Stjernekrigsprogram

USA's nye præsident Bush har gjort opbygningen af et missilskjold (NMD) – det såkaldte Stjernekrigsprogram- til en af sine vigtigste mærkesager.  Allerede inden han satte foden i det Hvide Hus har Bush lovet at fremskynde projektet med en ekstraordinær bevilling til på 20 milliarder dollars. 

Den danske regering sidder med en enestående mulighed for at stoppe vanviddet sammen med grønlænderne. Man kan kort og kontant meddele USA, at Danmark ikke vil tillade at radaren i Thule udbygges.  Dermed umuliggøres missilskjoldet.  I stedet spiller Poul Nyrup Rasmussens og hans regering et farligt taktisk spil hvor beslutningen og de politiske udmeldinger udskydes til sidste øjeblik. Det giver den  amerikanske regering initiativet i hænderne. 

Siden 1972 har ABM- aftalen lagt en dæmper på stormagternes atomkapløb, netop fordi denne aftale forbyder udvikling af  missilskjolde. Nu har Præsident Bush sat kurs mod at bryde ABM-traktaten. Det vil uundgåeligt skærpe forholdet mellem stormagterne og medføre en ny bølge af atomoprustning. 

Opbygningen af NMD forudsætter, at den amerikanske radar på Thule-basen udbygges. Det grønlandske Hjemmestyre har allerede erklæret sig kritisk overfor Stjernekrigsprojektet. Det har længe presset på,  for at den danske regering skulle tilkendegive en lignende holdning. Men regeringen har hidtil nægtet at forholde sig til projektet, med den absurde argumentation, at man endnu ikke har modtaget en henvendelse fra USA om sagen. Tilmed har udenrigsminister Mogens Lykketoft aftalt at fastholde denne holdning med sin engelske kollega Robin Cook. 

Modstanden mod NMD - og for den sags skyld mod de mindre missilskjolde (TMD) som USA vil opbygge over visse af sine allierede –  må styrkes og synliggøres.  I stedet for at stikke hovedet i busken må den danske regering fordømme Stjernekrigsprogrammet og søge at styrke modstanden mod projektet både i den danske befolkning og internationalt.

DKP/ML opfordrer til at alle fredselskende kræfter i Danmark sætter sig i bevægelse for at lægge det størst mulige pres på regering og Folketing.

 

 

DKP/MLs Landsledelse 20.01.01

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]