09.09.00 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

UDTALELSE: DKP/MLs Landsledelse 

 

Nej til stjernekrig

Siden Sovjetunionens sammenbrud har USA befæstet sin rolle som supermagt i kraft af en gigantisk militær styrke . Tusinder af amerikanske atomvåben befæster landets supermagtsstatus.  For at undgå at andre atommagter kan gengælde et amerikansk angreb begyndte man udviklingen af det Nationale Missilforsvar - det såkaldte Stjernekrigsprogram. 

Stjernekrigsprogrammet er ikke defensivt. Det er offensivt og først og fremmest rettet mod Kina og Rusland.  Det vil forrykke den globale magtbalance. Det vil styrke USA's militære overlegenhed.    Det vil skabe nye spændinger mellem stormagterne og  skabe et nyt rustningskapløb.

Med en pris på mindst 500 milliarder kroner, er NMD det største militære projekt i menneskehedens historie.  Med et så svimlende beløb kunne man i stedet give den globale folkesundhed et mærkbart løft og redde millioner af menneskeliv.

 

Forsvar ABM-traktaten

1972 undertegnede USA og Sovjet den såkaldte ABM-traktat. Den forbyder udviklingen af missilskjolde og lagde derfor en dæmper på atomkapløbet. Stjernekrigsprojektet kan ikke igangsættes uden at bryde ABM- traktaten. Sker det vil en række lande øge deres atomare slagstyrke, simpelthen fordi de vil være sikre på at kunne gengælde et amerikansk atomangreb.

Den endelige beslutning om at i gangsætte projektet er nu udsat til efter det amerikanske præsidentvalg. Det skyldes den voldsomme internationale modstand, men også den kendsgerning, at de hidtidige forsøg på at nedskyde missiler har slået fejl.  Men projektet er ikke opgivet. Udviklingen af missilskjolde er tværtimod sat i højeste gear. Begge de amerikanske  præsidentkandidater  er aktive fortalere for Stjernekrigsprojektet i den ene eller anden form.

USA er i fuld gang med et nyt kostbart og dødsensfarligt atomkapløb. Samtidig tager den militære oprustning fart i EU, med opbygning af en fælles krigsindustri og fælles militære styrker.

Derfor må ABM- traktaten forsvares, sådan som et stort flertal af verdens lande understregede det på FNs generalforsamling sidste år.

Derfor må kampen mod atomvåben styrkes på alle kontinenter.

Derfor må kampen mod NATO og EU's militære udvikling styrkes.

På Grønland er den amerikanske base i Thule udset til at spille en nøglerolle i projektet. For at realisere Stjernekrigsprojektet kræves der en udbygningen af Thule-basens radar. Det grønlandske Hjemmestyre har hidtil forsvaret ABM- traktaten og erklæret, at en udbygning af radaren i Thule kun kan komme på tale hvis der indgås en aftale herom mellem USA og Rusland.

Den danske regering har valgt at stikke hovedet i busken og undlade at udtale sig om projektet. I stedet for at benytte sig af den historiske mulighed for konkret at styrke freden, har Poul Nyrup Rasmussen og Co. valgt at tie. 

Derfor kræver DKP/ML, at den danske regering åbent fordømmer Stjernekrigsprojektet og garanterer at den amerikanske radar på Thule-basen ikke udbygges. 

Derfor støtter DKP/ML den internationale aktionsdag den 7. oktober mod Stjernekrigsprojektet, som et konkret skridt for genopbygningen af en stærk fredsbevægelse.

 

DKP/MLs Landsledelse  09.09.00

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]