25.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Grønland siger stadig nej

Bush lefler for Grønland - uden Thule-radaren fungerer NMD ikke

 - Vi er fortsat imod opstillingen af et amerikansk missilforsvar på Grønlands jord, når det er i strid med ABM-traktaten, der er ikke noget nyt i den sag, udtaler formanden for det grønlandske hjemmestyre Jonathan Motzfeldt til Dagbladet Arbejderen.

Den russiske præsident Vladimir Putin retter i et brev henvendelse til George W. Bush om muligheden af at opbygge et  europæisk NMD i fællesskab. Ifølge den tyske avis  Frankfurter Allgemeine Zeitung foreslår Putin også en genforhandling af ABM-traktaten, med deltagelse af Rusland, USA, Storbritannien, Frankrig og Kina.

Udtalelsen kommer efter, at den nyligt tiltrådte amerikanske præsident George W. Bush sendte et brev til hjemmestyret, hvor han blandt andet kom ind på Thule-basen.

Brevet er en takkehilsen til Jonathan Motzfeldt, der lykønskede Bush med valget, og udtrykte håb for at finde løsninger på de fælles problemer i fremtiden.

Bush er hurtig på aftrækkeren og erklærer sig helt enig, det spørgsmål han ønsker samarbejde om er Thule-basen, som direkte nævnes i hilsenen.

 - Men Grønland er ikke alene en ø, der tilfældigvis ligger ved siden af det  nordamerikanske kontinent, det er også et samfund med en egen lovgivende  forsamling, der arbejder på at sikre sin befolknings velfærd, herunder  sikkerheden, siger Jonathan Motzfeldt videre. Han opfatter den amerikanske  henvendelse som en slags anerkendelse heraf.

Den amerikanske base ved Thule er tiltænkt en nøglerolle i det kommende amerikanske stjernekrigsprojekt, NMD.

Radaren skal udbygges, hvis NMD skal kunne fungere. Den nuværende radar er bygget med henblik på tidligt at kunne opdage et eventuelt sovjetisk missilangreb.

For at radaren skal kunne bruges i NMD, skal den være i stand til det såkaldte Battle-management. Det betyder, at opløsningen skal være så detaljeret, at objekter helt ned på 10-15 centimeter skal kunne ses.

En sådan radar er i modstrid med ABM-traktaten fra 1972, der forbyder opstillinger af missilforsvar.

/ rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]