20.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Massakre fandt aldrig sted

OSCE holdt afslørende rapport hemmelig i to år

Racak-massakren, der var figenbladet for NATO's krig mod Jugoslavien, var ikke en serbisk massakre.

Det konkluderer de finske retsmedicinere, som blev sat til at undersøge massakren, der fandt sted for to år siden, oplyser det norske nyhedsbureau NTB.

Rapporten fra de finske retsmedicinere bliver optrykt i det kommende nummer af det retsmedicinske tidsskrift Forensic Science International.

Den 15. januar 1999 var der kampe ved landsbyen Racak mellem den kosova-albanske milits UCK og serbiske styrker. Dagen efter var lederen af OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa - amerikaneren William Walker på stedet, hvor 45 lig af kosova-albanske mænd lå til skue for verdenspressen.

- Jeg nøler ikke med at anklage jugoslaviske sikkerhedsstyrker for denne forbrydelse, sagde William Walker.

Siden konkluderede OSCE: "Mange var blevet skudt på klods hold. Dette er bevis på at ubevæbnede civile bliver dræbt og lemlæstet."

Massakren gav William Walker en kærkommen lejlighed til at trække alle OSCE's observatører ud af Kosova og bane vejen for NATO's krigsmaskine.

Men ifølge de finske retsmedicinere var der ingen beviser for at de 45 ofre var blevet lemlæstet. Kun et lig havde krudtslam, der peger på en henrettelse på klods hold.

De finske konklusioner svarer til to retsmedicinske undersøgelser fra Jugoslavien og Hviderusland, der blev offentliggjort få uger efter fundet i Racak. Men den finske rapport blev ifølge den norske avis Klassekampen stemplet hemmelig på ordre fra William Walker.

/ mj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]