17.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Værdiløs undersøgelse

Uranbomber har ikke betydet øget kræftrisiko blandt soldater, hævder NATO-læger

Britisk professor kritiserer den måde, som NATO-landene vil undersøge deres Balkan-soldater på. Urinprøver viser ikke nødvendigvis om der eksisterer en sundhedsfare, siger Dudley Goodhead.

Soldater, der har været på Balkan er alvorligt bekymrede over faren for at omgangen med forringet uran har gjort eller vil gøre dem syge.

I flere lande er soldater døde af leukæmi - mange er syge. Også i Danmark er der registreret mindst to tilfælde af leukæmi hos soldater, der har været i Bosnien og Kroatien.

Nu rejser den den britiske professor Dodley Goodhead alvorlig tvivl om nytten af den type undersøgelse, som tilbydes. Det handler om at tage en urinprøve fra soldaterne og undersøge, som den afslører et forhøjet uran-indhold.

- Selvom urinprøverne viser en normal mængde betyder det ikke, at der ikke er nogen fare, advarer professor Goodhead i magasinet  New Scientist. Det er nødvendig med en kemisk analyse af lymfesystemet hos soldater som er døde, mener han.

Professorens kritik er bekræftet i Frankrig. 11 franske Balkan-soldater, som har udviklet kræft har afleveret en urinprøve. De første fem prøver er analyseret og viser intet spor af uran, skriver Politiken.

I Norge er det netop ved hjælp af en urinprøve, at hæren vil tilbyde sine tidligere Balkan-soldater en undersøgelse, oplyser det norske dagblad Klassekampen.

Samtidig afviser NATO's lægekomite, at der er nogen sammenhæng mellem bomber med forringet uran og de mange tilfælde af leukæmi blandt soldater.

/ se

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]