13.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Forbyd uran-våben

Militære fagforeninger kræver stop for anvendelse af våben belagt med uran

"Vi støtter på det stærkeste de europæiske regeringers krav om forbud mod brugen af forringet uran-ammunition, især set i lyset af de mulige konsekvenser for civilbefolkningen efter en militær konflikt."

Så kontant er udmeldingen fra EUROMIL, en paraplyorganisation med vesteuropæiske militære fagforeninger og interesseorganisationer.

Kim Pagels, der er miljøkonsulent i Hærens Konstabel og Korporal Forening, deltog i denne uge i et møde i EUROMIL i Belgien, som repræsentant fra Danmark:

- Der var deltagere fra Danmark, Tyskland, Belgien og Holland, fortæller han til Dagbladet Arbejderen.

- Vi var desværre ikke deltagere nok, da det var et hastemøde der var indkaldt med meget kort varsel. Vi holder derfor endnu et møde i midten af februar.

Mødedeltagerne blev enige om at støtten et forbud mod den radioaktive ammunition, der er under stærk mistanke for at være kræftfremkaldende.

- I Belgien har der været otte dødsfald som følge af kræft. En døde af leukæmi, mens de resterende var døde af lymfekræft. Alle otte var unge mænd, der har været udstationeret på Balkan.

EUROMIL støtter derfor også op om en omfattende undersøgelse af alle udsendte soldater, ligesom der i en pressemeddelelse langes ud efter de ansvarlige politikere:

"Den voksende bekymring efter rapporter om ti døde soldater og flere alvorligt syge, er en trussel mod tiltroen til de ansvarlige myndigheder blandt soldaterne og deres pårørende, samt den fremtidige vilje til at deltage i humanitære missioner", hedder det i udtalelsen fra EUROMIL's møde.

Også den tyske regering vil have stoppet brugen af den giftige ammunition, der forøger panserbrydene projektilers gennemslagskraft, ligesom den anvendes som stabilisator i krydser-missiler.

Det samme gør regeringerne i Norge og Finland, mens den danske regering ind til videre forholder sig passivt.

Kina kalder den nuværende debat i Vesteuropa for "hyklerisk" da den tager udgangspunkt i de udsendte soldaters helbred, og ikke i den jugoslaviske befolkning. Samtidigt kalder man brugen af uranholdig ammunition for "En forbrydelse mod menneskeheden".

/RØ

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]