12.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Ti procent er døde af kræft

Nye tal fra Bosnien viser et forfærdende antal kræftdøde

Faren ved ammunition med forringet uran bekræftes nu af alarmerende tal fra de serbiske sundhedsmyndigheder.

Blandt de 4000 mennesker, som i 1995 boede i Hadzizi - en forstad til Sarajevo - er der konstateret 600 tilfælde af kræft. De 400 er allerede døde, oplyser Politiken.

Militærkaserner og våbendepoter i Hadzizi blev kraftigt beskudt med DU-ammunition, altså projektiler og granater, som er forstærket med forringet uran.

Nu er det imidlertid også kommet frem, at krydsermissiler, affyret imod serbiske byer og industriområder, indeholder forringet uran. I krydsermissiler anvendes det tunge DU-materiale som kontravægt. Når missilet eksploderer spredes materialet.

Denne afsløring betyder af forureningen med det radioaktive materiale er langt mere udbredt end hidtil antaget.

NATO-toppen afviser fortsat, at der er en sammenhæng mellem DU-ammunition og en lang række tilfælde af blodkræft - leukæmi - blandt soldater, der har været udstationeret på Balkan.

At der er en fare må have stået klart for de militære chefer i flere år.

I 1995 vedtog Forsvarets Operative Kommando et sæt sikkerhedsregler, som danske soldater i Bosnien skulle følge. Reglerne blev refereret i Dagbladet Arbejderen i går, men de danske soldaterne i Bosnien hørte aldrig om reglerne:

- Vi blev advaret mod miner og prostituerede. Jeg hørte første gang om forarmet uran i radioen lige for dette nytår, siger overkonstabel Eric Bourgois til Politiken.

Det britiske militær har også haft kendskab til farerne ved DU-ammunition og undladt at tage de nødvendige forholdsregler.

I 1996 lavede forsvarets eget lægehold en rapport, som fastslår, at forringet uran kan give kræft.

Det kan ske, hvis partikler indåndes.

Det britiske militær påstår, at det var en praktikant, som lavede rapporten og at den drager forkerte konklusioner.

/se

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]