12.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Ny invasion i Irak

Ti kurdiske politikere arresteret i Tyrkiet

Den tyrkiske stat har udstationeret op mod 10.000 soldater i det nordlige Irak, der står under FN's beskyttelse.

Invasionen sker efter anmodning fra den kurdiske organisation PUK.

Soldaterne er trængt 90 kilometer ind i landet omkring byen Süleymania. Ved tidligere invasioner har de tyrkiske soldater lavet sikkerhedszoner på op mod 80 kilometer ind i Nordirak.

I løbet af ugen har lederen af PUK, Jalal Talabani, holdt møder med højtstående medlemmer af den tyrkiske hær. Det britiske tv-selskab BBC oplyser endvidere, at der er planlagt møder mellem den tyrkiske præsident Bülent Ecevit og Jalal Talabani.

PUK har tidligere modtaget både våbenhjælp og uddannelse fra den amerikanske efterretningsorganisation CIA og det tyrkiske militær.

Bülent Ecevit nægter ifølge BBC at tyrkiske soldater atter har overskredet grænsen til Irak, men erkender, at det tyrkiske militær giver våbenhjælp til både PUK og KDP, det Demokratiske Kurdiske Parti.

Sammen med KDP bliver PUK benyttet til at bekæmpe PKK, der er Kurdistans Arbejderparti.

Efter at PKK's leder Abdullah ïcalan blev fængslet for snart to år siden, har PKK erklæret en ensidig våbenhvile overfor Tyrkiet, og trukket omtrent 8000 soldater fra den tyrkiske del af Kurdistan til grænseområdet mellem Iran og Irak.

Både PUK og Tyrkiet ser soldaterne som en trussel. PKK har tidligere erklæret, at de ikke ønsker en væbnet konflikt med andre kurdiske fraktioner, selvom de gentagne gange er blevet angrebet i det nordlige Irak af styrker fra henholdsvis PUK og KDP.

Samtidig med, at det tyrkiske militær optrapper konflikten i området, har tyrkiske sikkerhedsstyrker angrebet det lovlige kurdiske parti Hadep i byen Van. Van ligger i det sydøstlige Tyrkiet, på kurdisk område.

Ti medlemmer af Hadep blev arresteret, blandt andet den lokale leder, oplyser den norske avis Klassekampen. De arresterede er anklaget for at ville forberede fejringen af det kurdiske nytår.

 

/rtj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]