09.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Militæret skjuler viden

Måske slår kræften først igennem blandt Kosova-soldater om fire år.

Mange af de kræfttilfælde, som nu dukker op blandt NATO-soldater, konstateres hos soldater, der har været udstationeret i Bosnien i 1995.

I Kosova blev der fire år senere brugt mindst tre gange så meget ammunition med forringet uran. Måske trænger en meget større sundhedskatastrofe op til overfladen om få år.

NATO og en række militære ledere forsøger i disse dage at overbevise offentligheden om, at der slet ikke er en sammenhæng mellem ammunition med forringet uran og sygdom og død efter ophold i Kosova og Bosnien.

Men det er der, fastholder professor Doug Rokke. Han er tidligere direktør for projektet med at bruge forringet uran (DU - Depleted Uranium) til at forstærke militær ammunition.

Professor Rokke arbejdede i 1991 i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon.

- Jeg og mine kolleger advarede amerikanske og britiske officerer om, at dette ville ske, siger Rokke til den skotske avis Sunday Herald. De tog ikke vores advarsler i betragtning.

Det skyldes, at hvis de indrømmer en sammenhæng mellem DU og soldaters sygdom og død så vil de kunne drages til ansvar for deres handlinger overalt, hvor disse våben er blevet anvendt, konstaterer den pensionerede professor.

Da han kom med sine advarsler udsendte Pentagon imidlertid nogle retningslinier til de soldater, som deltog i Golfkrigen.

Et Pentagon-dokument med nummer 25/22/40/2 fastslår, at inhalering eller indtagelse af partikler fra DU-ammunition er sundhedsskadelig. Derfor påbydes soldaterne af bruge fuld beskyttelsesdragt og åndedræftsværn i områder hvor denne ammunition er anvendt.

Opmærksomheden har været mest koncentreret om de NATO-soldater, der har gjort tjeneste på Balkan. Næsten 20 er døde og mange er syge. Især italienske soldater er hårdt ramt.

Op til weekenden kom EU-kommissionens formand Romano Prodi for skade at udtale sin bekymring for lokalbefolkningen:

- Selv, hvis risikoen ikke var der, så bryder jeg mig ikke om ideen om at bruge disse særlige våben, sagde Prodi ifølge den britiske avis The Times.

Avisen oplyser, at NATO-officerer er rasende over Prodis udtalelser, som de siger "risikerer at oppiske et offentligt hysteri".

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]