03.01.01 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

Radioaktive bomber er farlige

Generallæge i forsvaret Hans-Michael Jelsdorf afviser, at forringet uran giver sundhedsskader

70 procent af veteranerne fra Golfkrigen i begyndelsen af 90'erne har uran i knogler og i urinen.

At USA også har spredt sine radioaktive bomber i Bosnien blev afsløret lige før jul af nyhedsbureauet AFP.

- Under krigen blev der affyret 10.800 projektiler med forringet uran fra A10 Thunderbolt fly i internationalt regi, siger en kilde ved NATO's hovedkvarter i Belgien til AFP.

I Kosova affyrede USA omkring 31.000 projektiler med forringet uran.

Det viste en rapport, som en gruppe amerikanske og canadiske forskere lagde frem i september måned sidste år.

Undersøgelsen afslører, at koncentrationen af uran er faretruende høj selv ti år efter at soldaterne har været udsat for det radioaktive uranstøv fra de amerikanske uran-granater, som blev anvendt i stor stil under krigen mod Irak.

De giftige granater blev også anvendt af amerikanske A10 bombefly under krigen mod Jugoslavien i 1999 og under borgerkrigen i Bosnien fra 1992 til 1995.

Det amerikanske krigsministerium Pentagon afviser, at de radioaktive bomber er sundhedsskadelige.

Men fem belgiske soldater er døde af leukæmi. Syv italienske soldater er også døde som følge af leukæmi.

To spanske soldater og en portugisisk korporal er også døde, men den 24 årige Hugo Paulinos far kan ikke få besked om årsagen til sin søns alt for tidlige død.

Fælles for dem alle er, at de har været udstationeret i Kosova eller andre steder i det tidligere Jugoslavien. Hugo Paulino døde i marts sidste år tre uger efter, han vendte hjem fra tjenesten i Kosova.

Selv er faderen, Luis Paulino ikke i tvivl:

- Det var forringet uran, som dræbte min søn, siger Hugo Paulino, der nu kræver at sønnens lig undersøges for radioaktive stoffer.

Myndighederne i Spanien, Italien, Portugal og Belgien tester de soldater, der har gjort tjeneste i Kosova.

Den belgiske forsvarsminister vil også have sagen rejst i EU. Andre Flahuat har skrevet til Sveriges krigsminister Bjšrn von Sydow for at få et særligt møde om Balkansyndromet.

Mødet skal sætte gang i en analyse af de eventuelle helbredsproblemer for soldaterne i Kosova.

Men hverken den danske generallæge i forsvaret, Hans-Michael Jelsdorf, eller hans norske kollega Leif Rosén tror at bomber med forringet uran skader helbredet. De tror på Pentagons forsikringer.

- End ikke hos de amerikanske soldater, der under Golfkrigen for ti år siden fik forringet uran direkte ind i kroppen i form af småsplinter, er der siden konstateret helbredsmæssige konsekvenser, siger Jelsdorf ifølge dagbladet Politiken.

Det har USA selv garanteret for halvandet år siden, oplyser Jelsdorf. Han vil dog tage kontakt til de italienske myndigheder.

/ mj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]