22.10.00 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

100.000 mand under EU-flag

Hans Hækkerup vil af med den militære undtagelse

100.000 soldater, 400 kampfly, 100 krigsskibe. Det bliver foreløbigt kernen i det EU-militær, som skal stå klar til aktion i 2003.

Det står klart efter mandagens møde mellem EU-landenes 15 krigsministre, hvor også Hans Hækkerup deltog.

De 100.000 soldater skal på 60 dage kunne mobiliseres til at blive sat ind i konflikter over hele kloden.

Aktionerne kan spænde fra mindre redningsmissioner til såkaldt militær forebyggelse af konflikter og regulær krigsførsel i fuld skala med det angivelige formål at skille krigsførende parter.

Men det er langt fra slut med det. Opbygningen af EU-militæret vil fortsætte og kan sætte gang i en ny oprustningsspiral i Europa.

EU-militæret er nemlig ikke forbeholdt EU-landene, men også de nye ansøger-lande er inviteret med inklusive Tyrkiet samt NATO-landene Norge og Island.

Mandagens såkaldte kapacitets-konference diskuterede også de forbedringer som det nuværende militær må gennemgå.

I erklæringen fra konferencen hedder det blandt andet, at der må ske forbedringer på områder som militært udstyr, herunder også våben og ammunition. Det omfatter også transport-kapaciteten til vands og i luften.

Derfor hyldede konferencen det samarbejde mellem fem landes krigsindustrier, der så dagens lys i sommer. Det er Sverige, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien, som indgår i et tæt samarbejde.

Konkret drejer det sig blandt andet om udviklingen af transportflyet  Airbus A 400M og Helikoptere til transport, NH90 Forsvarsminister Hans Hækkerup er formentlig grumme ked af at han ikke kunne tilbyde danske soldater til den kommende EU-hær.

I hvert fald har han sagt, at når Nice-topmødet har taget den endelige beslutning om EU-hæren, så skal der tages en debat om hvorvidt den militære undtagelse skal bestå.

Det er stik imod de løfter som statsministeren og undenrigsminister Niels Helveg Petersen kom med efter nederlaget ved folkeafstemningen om euroen.

Her lovede de, at der ikke kommer folkeafstemninger om nogen af de danske EU-undtagelser de første år.

Til gengæld følger Hans Hækkerups ønsker de udmeldinger der har været fra SF.

Partiet har for nyligt luftet muligheden af, at dele af den militære undtagelse sættes til folkeafstemning, så Danmark eksempelvis kan deltage i minerydning og ikke-militær forebyggelse af konflikter.

/ mj

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]