08.11.00 - Dagbladet Arbejderen   -

Sig din mening i Debatten  

 

USA indsætter NATO-Styrker

NATO-styrker skyder med skarpt mod base-modstandere under "fredsbevarende" øvelser

Skal Danmark tage aktivt del i at slå folkelige protester ned gennem NATO-aktioner?

Det spørgsmål blev aktuelt i sidste måned.

Her deltog danske militær personer i en såkaldt fredsbevarende NATO-øvelse på den puertoricanske ø Vieques. Det erkender Søværnets Operative Kommando overfor Dagbladet Arbejderen.

Den 17. oktober indledte NATO øvelsen Operation Unified Spirit ud for Vieques.

Her har USA besat to tredjedele af øen og opbygget et militært øvelsesterræn for den amerikanske flåde. Området er det eneste øvelsesområde, som den amerikanske hær benytter til øvelser, hvor der skydes med skarpt.

Samtidig med at Operation Unified Spirit blev indledt befandt der sig modstandere af USA's genoptagne bombninger på basens skydeterræn.

Alligevel blev amfibiefartøjer sendt ind mod land, mens jagerfly og marinefartøjer kastede bomber over området.

I april 1999 indstillede USA øvelserne på basen efter at den puertoricansk vagt, David Sanes, blev dræbt. Sanes blev dræbt under en skydeøvelse for amerikanske jagerpiloter, der var på vej til NATO's krig mod Jugoslavien.

Drabet førte til omfattende protester, som Clinton-regeringen igennem et år forsøgte at stoppe. I foråret 2000 indgik USA en aftale med Puerto Ricos guvernør for at kunne fortsætte med at bruge Vieques som bombemål under træning af marinesoldater.

Men aftalen blev afvist af befolkningen. USA har siden flere gange forsøgt at rydde basen for protesterende puertoricanere, der imidlertid hver gang igen er trængt ind på skydeterrænet.

NATO-øvelsen var således en kærkommen lejlighed til påny at få gjort kål på basemodstanderne - endda med styrker fra andre NATO-lande.

Udover såkaldt administrativt militærpersonale fra Danmark deltog også Canada, Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

De har bistået omkring 50 amerikanske marinefartøjer med Harry S. Truman og USS Nassau i spidsen samt 31.000 soldater.

Operation Unified Spirit skulle simulere en fredsbevarende FN-operation, hvor NATO greb ind i et land, hvis "demokratiske regering" var omstyrtet af oprørere.

Øvelsen mod "Springer Island, kodenavnet for Vieques bestod af landgang med amfibiefartøjer samt bombninger fra havet og luften mod det skydeterræn, som basemodstandere selvsamme dag var trængt ind på.

Blandt basemodstanderne var også to amerikanske krigsveteraner fra Koreakrigen og Vietnamkrigen. Begge rapporterede ifølge det alternative nyhedsbureau  Workers World, at ikke alle bomber, som faldt over terrænet var inaktive på trods af en instruks fra præsident Clinton om ikke at bruge skrap ammunition.

/ mj

 

  

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]