19.10.00 -  Dagbladet Arbejderen 

Sig din mening i Debatten  

 

"Atomfangen"Mordecahi Vanunu

Israels brutale fremfærd går ikke kun ud over palæstinensere, men rettes også mod egne kritikere

af Maria Bergsøe

Den israelske tekniker Mordechai Vanunu, afslørede i 1986 Israels atomoprustning. Han blev derefter kidnappet i Rom, bedøvet og ført til Israel, hvor han blev idømt 18 års fængsel.

Trods protester fra Amnesty International, fra nobelpristagere og fra Vanunu-komiteer i hele verden, tilbragte Vanunu 12 år i total isolation i en celle på 2 gange 3 meter, badet i elektrisk lys hele døgnet og overvåget af en video.

For to år siden kom han ud af isolationen og udtrykte ønske om, at blive anbragt i en afdeling med politiske fanger, det vil sige palæstinensere.

Det blev ham nægtet og han blev anbragt blandt almindelige kriminelle. Trods alt har det dog hjulpet ham psykisk, idet han i løbet af de 12 foregående år var på kanten af en psykose.

I sine breve giver han udtryk for stor skuffelse over verdenssamfundets ligegyldighed overfor Israels atomoprustning, og naturligvis også over, at det ikke er lykkedes, trods alle behjertede anstrengelser, at få ham fri.

Han skriver, at de eneste, som i Israel har taget til orde mod atomoprustningen er det lille venstreorienterede parti, hvis medlemmer både er arabere og israelere, Hadash.

Partiets repræsentant i Knesset, det israelske parlament, er den israelske araber Issam Mahoul.

Det var første gang atomoprustningen i Israel overhovedet kom på tale i parlamentet - så et tabu blev brudt, og afstedkom voldsomme protester og udvandring.

Verdenssamfundet med USA i den ledende rolle er ikke interesseret i at bryde tabuet omkring Israel som atommagt i det sprængfarlige Mellemøsten.

I den sidste udgave af Guardian Weekly 5.-11. oktober meddeles det kort, at Vanunu er blevet flyttet tilbage i isolation, hvor han skal forblive til han har udstået sin straf i 2004.

Til den tid er det nok lykkedes for israelerne at knække ham psykisk.

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]