11.10.00  -  Dagbladet Arbejderen 

Sig din mening i Debatten  

 

NATO bevarer grebet

Ny Balkan-styrke under USA's vinger

USA sløjfer alle officielle forbehold overfor EU's militære opbygning.

Det meddelte den amerikanske forsvarsminister William Cohen i går NATO's efterårssamling i den britiske by Birmingham.

Her diskuterede militær-alliancens forsvarsministre desuden situationen på Balkan efter det NATO-inspirerede statskup i Jugoslavien.

Men magtovertagelsen i Beograd får ikke NATO til at slække på den militære tilstedeværelse, oplyser alliancens britiske generalsekretær George Robertson.

Ifølge Radioavisen gennemgik de 19 forsvarsministrene alle mulige udviklinger, der kunne ske efter magtovertagelsen i Beograd.

NATO vil tilsyneladende sikre sig, at sejren ved Milosevics fald ikke glider af hænde.

Selvom forsvarsministrene lover, at Jugoslaviens befolkning selv skal bestemme den politiske udvikling i landet, har de samtidigt udstukket rammerne ved at byde det nye styre velkommen i det Euro-atlantiske fællesskab.

Skulle Jugoslavien mod forventning vælge en anden vej end den NATO har udstukket, har USA sikret sig indflydelse på Balkan.

I søndag vedtog en stribe lande på Balkan sammen med USA, at oprette en såkaldt lokal fredsstyrke på 3000 mand.

Det skete i Athen, hvor den såkaldte  Sydøst-europæiske Forsvarsminister gruppe, SEDM, mødtes.

Styrken med navnet SEEBRIG skal stå klar allerede i januar for fredsbevarende og humanitære opgaver for internationale organisationer, som det hedder fra mødet.

Bulgarien, Grækenland, Albanien, Rumænien, Slovenien, Makedonien, Kroatien, Tyrkiet og Italien stiller med en bataljon til SEEBRIG, mens USA ikke leverer tropper til selve styrken.

Allerede inden den officielle vedtagelse i søndags har tropper fra de seks Balkan-lande samt Italien, Tyrkiet og USA gennemført en fælles militær øvelse i Bulgarien i sidste måned.

Næste år opretter SEDM desuden en politiistyrke samt en medicinsk enhed.

/ mj

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]