07.10.00 -  Dagbladet Arbejderen 

Sig din mening i Debatten  

 

Sanktioner mod Jugoslavien hæves

EU's militærkomiteer gøres permanente 

Situationen i Jugoslavien står øverst på dagsordenen når EU's udenrigsministre mødes på mandag og tirsdag.

 Allerede på det sidste møde lovede ministrene at ophæve sanktionerne mod Serbien, hvis vælgerne stemte præsident Milosevic ud ved valget.

De sidste dages begivenheder i Beograd har nu skabt den situation, som Vesten så længe har arbejdet for - og fremmet med alle midler.

Derfor gentog EU's udenrigs- og forsvarsminister Javier Solana i går løfterne om at sanktionerne vil blive ophævet.

Mødet mellem de 15 udenrigsministre vil ellers i høj grad handle om at forberede Nice-topmødet til december.

Nu tages der markante skridt i opbygningen af EU's eget militær.

De nuværende midlertidige militær-komiteer skal afløses af "permanente beslutningsstrukturer", oplyser udenrigsminsiter Niels Helveg Petersen.

Samarbejdet mellem EU-militæret og NATO skal konkretiseres og der skal laves retningslinier for, hvordan EU-militæret kan samarbejde med den række lande, som ikke er fulde medlemmer af både EU og NATO. Det handler blandt andet om Norge, Sverige og mange af de lande, der søger optagelse i EU.

Planen er, at medlems-landene inden den 20. november skal oplyse, hvilke styrker og hvilket materiel de vil stille til rådighed for EU's militær.

Ministeren har meddelt sine EU-kolleger, at Danmark ikke kan stille styrker til EU-militæret på grund af den danske undtagelse fra forsvarspolitiken.

Danmark deltager kun når det handler om et samarbejde mellem NATO og EU, fortæller Enhedslistens Keld Albrechtsen til Dagbladet Arbejderen:

- Men det er jo svært at kontrollere fordi kommissionen har suspenderet akteindsigten efter krav fra NATO, siger Keld Albrechtsen.

Holland har besluttet at anlægge sag mod kommissionen. Den hollandske regering mener det er i strid med traktaten, når kommissionen suspenderer muligheden for akteindsigt.

Danmark overvejer ifølge Keld Albrechtsen at gå med i denne sag mod kommissionen.

/ se

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]