18.09.00 -  Dagbladet Arbejderen 

Sig din mening i Debatten  

 

NATO forbereder nyt militært slag på Balkan

Montenegro skal splittes fra Jugoslavien - det er en central del af Vestens plan

af Gregory Elich 

I det skjulte lægger NATO planer for et nyt militært slag mod Jugoslavien.

Fra den 13. til den 15. august besøgte CIA-direktør George Tenet Bulgarien. Under en række ekstraordinære møder talte Tenet med Bulgariens præsident Petur Stoyanov og landets premierminister, indenrigsminister og forsvarsminister.

Officielt handlede Tenets besøg om at diskutere problemerne med organiseret kriminalitet og narkotika. Imidlertid tilbragte Tenet blot sammenlagt 20 minutter i hovedkvarteret for den Nationale Sikkerhedstjeneste og den Nationale enhed til bekæmpelse af organiseret Kriminalitet.

Unavngivne diplomatiske kilder fortæller, at den foreslåede transit-olierørledning fra det Kaspiske Hav også blev diskuteret.

Den afgørende årsag til Tenets besøg var imidlertid at diskutere Jugoslavien. I henhold til en anonym diplomatiske kilde, så var Montenegros løsrivelse fra Jugoslavien øverst på dagsordenen.

Efter mødet mellem Tenet og generalmajor Dimo Gyaurov, som er direktør for den nationale efterretningstjeneste, blev der udsendt en offentlig erklæring, som understreger parternes "interesse-fællesskab".

Rapporter fra den bulgarske presse afslører, at en række muligheder blev diskuteret med Bulgariens præsident og premierminister.

Tenets foretrukne fremgangsmåde er at få fjernet Jugoslaviens regering enten gennem valget den 24. september eller ved et militært angreb, som kan installere et marionet-styre.

Montenegro skal løsrives

Et andet scenario tager udgangspunkt i Montenegros løsrivelse fra Jugoslavien.

Hvis åben krig bryder ud på grund af Montenegros løsrivelse, planlægger USA at føre en total krig imod Jugoslavien, sådan som man gjorde det i foråret 1999.

Sofia-avisen Monitor fortæller, at "CIA's kup-maskine" arbejder. "Et slag imod Beograd er forestående", og tilføjer at "Bulgarien vil tjene som base". (1)

Den italienske hær underskrev for nyligt en lejekontrakt for at kunne påbegynde øvelser på Koren-træningsområdet til oktober. Koren ligger nær Kaskovo i det sydøstlige Bulgarien.

Den franske hær har underskrevet en lignende aftale ifølge hvilken franske soldater og tanks kan træne på Novo Selo-området i det centrale Bulgarien fra 11. oktober til 12. december.

Der er samtaler i gang vedrørende USA's leje af Shabla trænings-områderne i det nordøstlige Bulgarien.

Øvelserne, som tidsmæssigt er fastlagt til at finde sted lige efter valget i Jugoslavien, kan tjene som afsæt for NATO's planlagte krig.

For nylig blev det offentliggjort, at det britiske hangarskib HMS Invincible igen skal placeres i Adriaterhavet i løbet af de kommende måneder - som støtte i tilfælde af en konflikt omkring Montenegro. (2)

Militær styrke er kun én komponent i Vestens destabiliserings-kampagne mod Jugoslavien.

Clintons plan

I november 1998 lancerede præsident Clinton en plan for, hvorledes regeringen i Jugoslavien skulle væltes.

Oprindeligt var tyngdepunktet i planen at støtte løsrivelses-kræfterne i Montenegro og højre-oppositionen i Serbien. (3)

Adskillige måneder senere - under bombningen af Jugoslavien - underskrev Clinton et hemmeligt dokument med ordre til CIA om at vælte Jugoslaviens regering. Ifølge planen skulle CIA i hemmelighed støtte oppositionsgrupper og rekruttere agenter inden for den jugoslaviske regering og militæret. (4)

Den 8. juli 1999 afslørede amerikanske og britiske talsmænd, at kommando-grupper trænede sig i operationer, hvor man skulle tilfangetage angivelige krigsforbrydere og Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic.

Som en opmuntring til lejesoldater annoncerede USA's udenrigsministerium en dusør på fem millioner dollars for præsident Milosevic. (5)

En række jugoslaviske regeringsmedlemmer og fremtrædende enkeltpersoner - deriblandt forsvarsminister Pavle Bulatovic - er blevet skudt ned. De fleste af disse kriminelle handlinger er forblevet uopklarede, da det lykkedes morderne at undslippe.

Politiet fangede dog én morder, Milivoje Gutovic, efter at han havde skudt Vojvodinas rådspræsident Bosko Perosevic på en landbrugsudstilling i byen Novi Sad.

Under de efterfølgende afhøringer indrømmede Gutovic til politiet, at han arbejdede for den højre-orienterede Serbiens Fornyelses Bevægelse. (6)

Goran Zugic var sikkerhedsrådgiver for Montenegros løsrivelses-præsident, Milo Djukanovic. Zugic blev myrdet sent den 31. maj i år. Morderen undslap og det gav vestlige ledere mulighed for at kaste skylden på præsident Milosevic.

Mordet skete blot en uge før vigtige lokalvalg i Montenegro og det ville være oppositionen mod Milosevic, som vandt på mordet - fordi det ville få ubesluttede vælgere til at bevæge sig over imod løsrivelses-partierne.

20 minutter efter mordet

Få dage efter mordet holdt Jugoslaviens informations-minister Goran Matic en pressekonference. Her anklagede han CIA for medvirken til mordet.

Matic afspillede et bånd, hvorpå to telefonsamtaler var blevet optaget. Den ene samtale var mellem lederen af USA's mission i Dubrovnik, Sean Burns, og James Swaggert fra det amerikanske udenrigsministerium. Den anden var mellem Gabriel Escobar fra den amerikanske økonomiske gruppe i Montenegro og Paul Davies fra US AID (Agency for International Development).

Samtalerne fandt sted henholdsvis 20 minutter efter mordet og tre timer senere. Uddrag lyder således: "Det var professionelt", og "Missionen fuldført". (7)

Den første offentligt kendte, vestlige plan for at myrde præsident Milosevic blev lagt i 1992.

Richard Tomlinson, en tidligere britisk M16 agent afslørede senere planen.

Hans opgave som agent var at gennemføre hemmelige opgaver i Østeuropa. Han skulle foregive at være forretningsmand eller journalist. Tomlinson mødtes jævnligt med M16-officeren Nick Fishwick.

Under et af deres møder viste Fishwick et dokument med titlen "Nødvendigheden af at myrde Serbiens præsident Milosevic" til Tomlinson. Der blev foreslået tre metoder til mordet på Milosevic.

Den første metode, mindes Tomlinson, "var at træne og udstyre en serbisk paramilitær oppositionsgruppe". Det havde den fordel, at enhver forbindelse kunne benægtes, men det var også uforudsigeligt, om det ville lykkes.

Ifølge den anden plan skulle en specialuddannet britisk SAS-enhed myrde Milosevic "enten med en bombe eller med snigskytter i baghold". Fishwick betragtede dette som mere realistisk, men planen gav ikke mulighed for at benægte forbindelsen.

Den tredje metode gik ud på at dræbe Milosevic "ved et arrangeret bil-uheld" (8).

Syv år senere, den 3. oktober 1999, blev den tredje metode brugt mod lederen af Serbiens Fornyelses Bevægelse, Vuk Draskovic, da en lastbil fyldt med sand pløjede ind i hans bil og dræbte alle undtagen Draskovic.

Den temperamentsfulde Draskovic havde været en central brik i den permanente splittelse af højre-oppositionen. Dermed undergravede han Washingstons forsøg på at skabe en forenet opposition. (9)

Missil mod Milosevic

Under NATO's krig mod Jugoslavien ramte et missil Milosevics hjem, den 22. april 1999. Han og hans kone opholdt sig andetsteds den nat.

Pentagons talsmand Ken Bacon var hurtig til at erklære "vi går ikke efter præsident Milosevic". Men det er umuligt at betragte et missil, som rammer Milosevics soveværelse klokken 03.10 om morgenen som andet end et mordforsøg. (10)

I november 1999 blev medlemmer af en mord-gruppe med kodenavnet "Spider" (Edderkop) arresteret i Jugoslavien. I henhold til minister Goran Matic stod fransk efterretningstjeneste bag Spider-gruppen, hvis mål var et myrde Milosevic.

De planlagte metoder omfattede brug af snigskytter; placeringen af en bombe langs en rute, som de forventede Milosevic ville følge; placering af sprængstof i hans bil og endelig organisering af en kommandogruppe på ti mand, som skulle storme præsidentens bopæl.

Lederen af gruppen, jugoslaven Petrusic viste sig at have dobbelt jugoslavisk og fransk statsborgerskab. Minister Matic påstod, at Petrusic havde arbejdet for fransk efterretningstjeneste i ti år. Under forhør oplyste Petrusic, at han havde myrdet 50 mænd efter ordrer fra fransk efterretningstjeneste.

Matic fortalte, at en af medlemmerne af Spider-gruppen var "specialist i at dræbe med en lastbil fuld af sand" - den metode, som blev brugt mod Draskovic en måned tidligere.

I forlængelse af den bosniske krig, organiserede Petrusic transporten af 180 bosnisk-serbiske lejesoldater, som skulle kæmpe for Mobuto Sese Seku i Zaire (nuværende Demokratisk Republik Congo) - en opgave som blev styret af fransk efterretningsvæsen.

Ifølge en bosnisk-serbisk forretningsmand, så "skjulte Petrusic ikke, at han arbejdede for fransk efterretningsvæsen".

- Jeg har personligt set et billede af ham, hvor han står ved siden af Mitterand son dennes bodyguard, fortæller forretningsmanden.

I sine yngre dage var Petrusic medlem af den franske Fremmedlegion.

Under NATO's krig mod Jugoslavien infiltrerede Spider-gruppen den jugoslaviske hær, sendte informationer til franskmændene og ledte NATO's krigsfly til deres mål.

Jugoslaviske efterretningskilder oplyste, at Spider-gruppen trænede på NATO-baser i Bosnien, hvor "bygninger der er identiske med de steder, hvor Milosevic lever, blev bygget".

Penge fra fransk efterretningstjeneste til Spider-gruppen blev bragt til grænsen mellem Ungarn og Jugoslavien af en mand ved navn Serge Lazarevic. (11)

En måned senere blev medlemmerne af en anden attentat-gruppe arresteret. Denne gruppe kaldte sig Den Serbiske Befrielseshær og ville genrejse kongedømmet. (12)

De fire hollændere

Ved udgangen af juli i år blev en gruppe på fire hollændere tilbageholdt under et forsøg på at krydse grænsen fra Montenegro ind i Serbien.

Under efterforskningen indrømmede de, at deres hensigt var at dræbe eller kidnappe Milosevic.

De fire sagde, at de havde fået oplyst, at der var sat 30 millioner dollars i belønning for Milosevics hoved, og at de ønskede at "vinde dusøren".

En af mændene sagde, at gruppen planlagde at bortføre Milosevic eller den tidligere bosnisk-serbiske præsident Radovan Karadzic og "overgive dem til domstolen i Haag."

Gruppen planlagde at anbringe dem oven på en bil "i en skiboks og transportere dem ud af landet".

Hvis bortførelsen mislykkedes, var den ene af mændenes plan "at dræbe præsidenten, skære han hoved af, putte den i en kasse og sende den hjem" til Holland.

En af mændene, Gotfrides de Ri, er medlem af det åbent racistiske og nynazistiske Center Party. Under krigene i Kroatien og i Bosnien sendte dette parti hollandske lejesoldater for at kæmpe i højreorienterede kroatiske paramilitære enheder.

Da de blev anholdt, havde de fire knive med hagekors på og særligt ståltråd med kroge, som anvendes til kvælning. Alle fire indrømmede, at de var blevet trænet af det britiske SAS.

På en pressekonference den 1. august anklagede Goran Matic USA for at stå bag mordforsøgene: "Det er åbenlyst, at de rekrutterer forskellige terror-grupper fordi de er frustrerede over, at deres militære, politiske og økonomiske mål i Sydøsteuropa ikke bliver opfyldt. De forsøger at sende dem ind i landet for at ændre den politiske og sociale situation". (13)

For nyligt sagde Jonathan Eyal, der er rådgiver for den britiske regering: "Jeg kan ikke sige, hvornår det vil ske, men jeg kan garantere, at Milosevic vil dø, og han vil blive efterfulgt af en mere pro-vestlig regering". (14)

Om forfatteren: Gregory Elich er en uafhængig amerikansk journalist, som er aktiv i arbejdet imod NATO's krig mod Jugoslavien.

Artiklen er oversat af Dagbladet Arbejderen, mellemoverskrifter er indsat af redaktionen. Anden del bringes næste lørdag.

 

Noter:

1. Bulgaria Press Review, 12.-16. august 2000.

2. Trud (Sofia), 9. august og The Times (London), 26. august 2000

3. The Observer, 29. november 1998 og Vijesnik (Zagreb), 30. november 1998

4. Time Magazine, 12. juli 1999

5. MSNBC, 8. juli 1999

6. AFP og Tanjug, 15. maj 2000

7. AFP, AP og Borba (Beograd), 6. juni 2000

8. Erklæring fra Tomlison til John Wadman af 11. september 1998

9. Seattle Times, 13. oktober 1999

10. BBC, 12. april 1999

11. Reuter, 25. november 1999, AFP 26. november og 1. december 1999 og IWPR Balkan Crisis Report (London), 26. november 1999.

12. AP, 26. april 2000

13. AP og AFP, den 31. juli 2000 - NRC-Business Paper, 1. august, BETA (Beograd), 17. august,  Tanjug (Beograd), 31. juli og BBC 1, august.

14. Reuters, 9. juni 2000

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]