07.09.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Hård straf til fredsaktivist

Kvindernes fredslejr i Greenham Common lukket efter 19 år

800 engelske pund eller næsten 10.000 kroner i bøde. Det var den første dom, der blev fældet over fredsaktivisterne, som i august aktionerede mod de britiske atomubåde.

Dommeren Fraser Gillies gav ikke nogen begrundelse, men kendte blot Kreb Dragonrider skyldig i fire forhold: At have klippet sig vej ind på Coulport-basens område, have opholdt sig på baseområdet, være blevet på området og have ødelagt et stykke hegn.

Pris: 800 pund - og dommer Gillies fandt ikke anledning til at tage i betragtning, at den dømte allerede havde siddet fængslet i 23 dage, oplyser gruppen Trident Ploughshares.

Også den danske fredsaktivist Ulla Røder vil få sin sag for ved samme distrikts-domstol i Helensburgh.

Røder er anklaget for cirka samme "alvorlige" forbrydelser som Kreb Dragonrider.

Dommen i Helensburg faldt mandag. Dagen efter var en helt særlig dag for britiske og europæiske fredsaktivister.

Kvindernes fredslejr i Greenham Common blev opløst efter 19 år.

Gennem årene har tusinder af kvinder opholdt sig i lejren og demonstreret mod atomvåben.

- Navnet Greenham Common er blevet synonymt med modstanden mod atomvåben, fastslog talskvinden Sarah Hipperon da lejren lukkede.

Fredslejren blev grundlagt, da 36 kvinder fra Wales i september 1981 marcherede i ti dage til Berkshire luftbasen i protest mod planerne om at opstille 96 amerikanske cruise-missiler der.

Missilerne blev opstillet, men nedtaget igen i 1991. Fredslejren fortsatte dog til støtte for kravet om at området gives tilbage til lokalbefolkningen.

Det er sket nu.

/se

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]