07.09.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Uranstøv koster menneskeliv

Mindst 800 danske soldater er i farezonen

Titusindvis af NATO-soldater dør som følge af radioaktivitet, som de er blevet udsat for under Golfkrigen og i Kosova, siger forskere på baggrund af nye undersøgelser.

På en konference i Paris har amerikanske forskere fremlagt materiale, der påviser en nøje sammenhæng mellem brugen af ammunition med "forringet uran" (DU) og sygdom blandt soldater.

Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon har længe afvist, at der findes noget, der kan betegnes som et "Golfkrigs-syndrom".

Det får Pentagon sværere ved efter de nye undersøgelser.

Den nye forskningsrapport blev præsenteret af professor Asaf Durakovic fra Georgetown universitetet i Washington. Han har i lang tid forsket i amerikanske krigsveteraners sundhedstilstand.

Durakovic har fundet faretruende mængder af forringet uran (DU)i kroppen på veteraner fra Golfkrigen - ti år efter at krigen sluttede.

70 procent af en gruppe veteraner viste sig at have DU i urin og ben. De opsigtsvækkende fund er kontrolleret af fire uafhængige eksperter, skriver avisen Sunday Times.

DU (depleted uranium) bruges blandt andet til at øge pansergranaters evne til at trænge igennem. Når stoffet rammer et mål pulveriseres DU, så det spredes vidt omkring og derefter indåndes af soldater og andre mennesker i området.

Også danske soldater er ramt at Golfkrigs-syndromet.

Ifølge Svend Erik Larsen, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, er 800 danskere blevet undersøgt efter at have været udsendt til Golfen.

- Men danske soldater har ikke været nær så udsatte som soldater fra USA og Storbritannien, siger Svend Erik Larsen til Dagbladet Arbejderen.

- De danske soldater kom jo først til Golfen efter at kampene var ovre, mens amerikanerne deltog direkte i dem.

Men han tager ellers spørgsmålet meget alvorligt.

- Hvis det påvises, at der er en sammenhæng og helbredsskader kan betegnes som arbejdsskader, så er det klart, at der skal ydes erstatning fastslår han.

Han afviser dog, at hans forening skal have nogen mening om brugen af DU. For Svend Erik Larsen handler det om at udruste soldaterne med det rigtige beskyttelsesudstyr.

Under bombningerne af Jugoslavien sidste år blev der affyret 31.000 ladninger med DU.

Alle danske soldater, som udsendes til Kosova undersøges både før under og efter udsendelsen oplyser formanden for de danske konstabler og korporaler.

/se

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]