28.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Missil-forsvar til søs

USA erklærer at de går videre med NMD, uanset hvad Grønland siger

Hvis ikke USA får lov til at benytte Thulebasen i Grønland og Fylingsdales i Storbritannien til sit stjernekrigs-projekt, NMD, så bygger Pentagon måske bare radarstationer til søs.

Det skriver ugebladet Defence News.

Det vil gøre projektet betydeligt dyrere, vurderer bladet, men det er teknisk muligt at bygge sådanne fartøjer og placere dem i internationalt farvand.

- Jeg tror der er tale om forhandlingstaktik, siger Tomas Valazek fra Center for defence Information til dagbladet Information.

- Med dette udspil gør Pentagon (USA's forsvarsministerium, red.) en vanskelig opgave lettere for den danske og britiske regering, vurderer Tomas Valazek. Nu kan de jo fortælle offentligheden, at USA vil opstille radarerne under alle omstændigheder.

I et forsøg på at komme videre med stjernekrigsprojektet - uden lige nu at rette en officiel henvendelse til Danmark - sagde den amerikanske viceforsvarsminister John Holum under ugens møder i Grønland, at softwaren på den nuværende radar er forældet.

Derfor vil den under alle omstændigheder blive moderniseret.

- Det antyder, at USA føler sig berettiget til at gennemføre denne modernisering inden for rammerne af den dansk-amerikanske traktat fra 1951, siger Tomas Valazek.

Selvom USA kan gøre det uden at overtræde aftalerne med Danmark, så vurderer en anden amerikansk forsker, at det vil være i strid med ABM-traktaten mellem USA og Rusland.

- Softwaren styrer de radarfunktioner, som er tilladt i ABM-traktaten. Hvis man ændrer på det, skal USA først nå til enighed med Rusland, siger forskeren David Wright.

ABM-traktaten mellem USA og Rusland fra 1972 forbyder nogen af landene at opbygge missilforsvar, som sætter modpartens atom-trussel i af kraft. Denne aftale har været grundlaget for alle senere atom-nedrustningsaftaler.

Hvis ABM-traktaten undergraves vil det føre til et nyt våbenkapløb. Det er de fleste politikere i verden enige om.

/se

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]