25.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Intet svar om Thule

Tyskland, Frankrig og Storbritannien har taget stilling, men Danmark...

I går var der møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. På dagsordenen stod spørgsmålet om amerikanernes brug af Thule-basen til deres stjernekrigsprojekt, NMD.

Men medlemmerne af dette udvalg, som har ansvaret for de overordnede linier i dansk udenrigspolitik, blev ikke klogere af Niels Helveg Petersens redegørelse.

Udenrigsministeren skulle orientere udvalget om situationen efter tre-partsmødet i Grønland, der sluttede i går.

USA's viceforsvarsminister John Holum har mødtes med repræsentanter for den danske regering og det grønlandske hjemmestyre.

- Det er stik-umuligt at få at vide, hvilken stilling den danske regering indtager, kritiserede SF's formand Holger K. Nielsen efter mødet.

- Her står vi med et sikkerhedspolitisk spørgsmål, som har vidtrækkende konsekvenser for hele verden, og så vil regeringen ikke tage stilling.

SF's formand henviste over for DR-Radioavisen til, at en række europæiske ledere har taget stilling, og fandt det frustrerende, at den danske regering melder hus forbi.

Regeringslederne både i Tyskland og Frankrig har protesteret imod det amerikanske projekt, og det udenrigspolitiske udvalg i det britiske Underhus har også udtalt sin modstand mod NMD.

Niels Helveg Petersen fastholder, at Danmark og Grønland vil tage stilling når der er kommet en officiel henvendelse fra USA's regering.

Han vil heller ikke præcisere om grønlænderne får vetoret, men sagde dog til radioavisen, at USA's brug af Thule forudsætter "dansk og grønlandsk accept".

/se

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]