Fup eller Fakta om EUROen

af Karen Sunds
copyright Forlaget Arbejderen august 2000
Må citeres med kildeangivelse

Pjecen ligger i Adobe Reader 4.0  kompatibelt format - download den her

Adobe Reader er gratis og selve programmet kan downloades både til PC og Mac på: https://www.adobe.com/prodindex/acrobat/readstep.html

getacro.gif (712 bytes)

 

Fup eller Fakta om EUROen

af Karen Sunds

»En stadig snævrere union …«

Lige siden starten i 1950’erne var målet med EF at etablere en politisk union, Europas Forenede Stater. Den målsætning viste sig imidlertid hurtigt at være alt for kontroversiel.

Derfor blev der valgt en strategi, så der udadtil blev argumenteret med EF’s økonomiske gevinster. Denne strategi kaldes »Monnet-metoden«, opkaldt efter Jean Monnet, den første leder af embedsapparatet i det daværende EF.

At målet hele vejen igennem har været den politiske union, fremgår dog tydeligt af Rom-traktaten, hvor underskriverne erklærer, at de »er besluttet på at skabe grundlag for en stadig snævrere sammenslutning mellem de europæiske folk«.

Denne taktik har været brugt lige siden 1972, hvor vi fik at vide, at vi skulle sige ja til EF-medlemskab på grund af flæskepriserne og »for den daglige husholdnings skyld«, og frem til i dag, hvor det er euroen, vi diskuterer.

Det er det, der gør den officielle EU-debat herhjemme så forløjet. I andre lande tales der åbent om de politiske mål.

Men i Danmark opstilles der en helt anden dagsorden. Det er blevet endnu mere udtalt siden det danske nej til Maastricht-traktaten i 1992, der for alvor markerede den dybe unionsskepsis i befolkningen.

 

 

Tilbage til DKP/ML's hovedside: www.dkp-ml.dk

03-04-02