19.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Tror ikke på brændt bombe

Helveg påstår at eftersøgt bombe er væk, selvom den ikke er fundet

- Jeg ser sådan på det, at de jo ikke har dokumenteret at bomben er væk. Samtidig har de på et tidspunkt ledt efter den. Der er da noget her som ikke rimer.

Det er John Borups kommentar til, at et flertal i Udenrigspolitisk Nævn torsdag accepterede Niels Helveg Petersens redegørelse om den forsvundne brintbombe ved Thule.

Helveg påstår, at bomben gik op i flammer sammen med de tre andre. Han gav ingen forklaring på, hvorfor der så blev ledt efter den senere.

John Borup er næstformand i Foreningen af Stråleramte Thulearbejdere. Hans medlemmer var i 1968 med til at rydde op, da et amerikansk B52-bombefly med fire brintbomber ombord fald ned.

- Hvis Niels Helveg Petersen tror på de "redigerede" oplysninger fra Pentagon (USA's forsvarsministerium, red.), så er det jo hans sag, siger John Borup til Dagbladet Arbejderen.

- Vi har ingen tillid hverken til Pentagon eller danske myndigheder. Vi har flere gange påvist fejl og unøjagtigheder i deres oplysninger.

Derfor mener han, at en uvildig videnskabelig instans bør foretage en undersøgelse af havbunden det pågældende sted.

På mandag mødes embedsmænd fra den danske og den amerikanske regering med folk fra Grønlands hjemmestyre. Mødet foregår i Grønland.

Den officielle dagsorden handler om amerikanernes anmodning om at bruge af Thulebasen til det nye missilforsvars-program NMD. En anmodning som udenrigsminister Niels Helveg Petersen - på trods af mødet - stadig hævder ikke eksisterer.

John Borup tror at den fjerde brintbombe, som ifølge Helveg heller ikke eksisterer, er et "uofficielt" punkt på dagsordenen.

- Jeg tror at grønlænderne vil kræve visse garantier i den her sag siger han.

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]