11.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

USA kan gøre hvad det vil

Det er nu Danmark skal tage stilling for at få indflydelse, siger eksperter

Om ti dage skal repræsentanter for den danske og den amerikanske regering mødes i Grønland for at diskutere USA's brug af Thulebasen i forbindelse med stjernekrigsprojektet.

Aftalen fra 1951 mellem USA og Danmark. Artikel II stk. 3b: (uddrag)

Uden at krænke dansk suverænitet i forsvarsområdet (Thulebasen, red.) vil de Forenede Staters regering være berettiget til at udføre følgende aktiviteter på forsvarsområdet og i det tilstødende luftrum og farvand:

* at udbedre og generelt istandgøre området til militær brug.

* at bygge, opstille, reparere og operere faciliteter og udstyr, herunder faciliteter og udstyr anvendt til meteorologi og kommunikation

Alligevel fastholder statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at der ikke er nogen sag at tage stilling til:

- Der foreligger ikke nogen konkret henvendelse fra USA, og derfor kan vi heller ikke forholde os til den, sagde han onsdag efter sit møde med formanden for Grønlands landsstyre, Jonathan Motzfeldt.

Udenrigsminister Niels Helveg Petersen, har præcis samme holdning:

- Vi kan jo ikke tage stilling til noget hypotetisk, sagde Helveg Petersen i går efter et møde i det radikale Venstres folketingsgruppe.

Blandt radikale partimedlemmer er der udbredt modstand mod projektet, men det lykkedes tilsyneladende udenrigsministeren at banke partiets folketingsmedlemmer på plads.

Ole Wæver, som er professor ved Københavns universitet og medlem af bestyrelsen i Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, mener Danmark skal sige nej for ikke at medvirke til et nyt våbenkapløb.

- Russerne vil komme i en situation, hvor de begynder at tvivle på, om deres atomvåben har en sikker afskrækkende virkning. De vil være nødt til at tage nogle militære modtræk. Det her sætter en uheldig udvikling igang, siger han.

Også ekspert i sikkerhedspolitik, Poul Villaume, anbefaler i klare vendinger, at Danmark tager stilling nu. Det er den eneste måde den danske regering kan få indflydelse på siger Villaume til Radioavisen:

- Hvis Danmark er imod eller skeptisk over for disse planer, så er det nu, der skal siges fra på samme måde som en række andre europæiske lande har gjort det, påpeger han.

Poul Villaume vurderer, at traktaten fra 1951 om USA's brug af Thulebasen giver USA meget vide rammer for selv at bestemme.

Det er forsvarseksperten Thomas Valazek fra Center for Defence Information i Washington enig i.

- Der findes et stort gabende hul i aftalen, siger han til Information.

- Som jeg læser det kan amerikanerne i teorien gennemføre en modernisering af radaren og endda opstille en ny radar uden forhåndsgodkendelse fra Danmark og Grønland.

/se

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]