05.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Atom-base skal privatiseres 

Den britiske regering undersøger muligheden for at privatisere Faslane-basen

Den britiske atomubådsbase Faslane i Skotland er i vælten. Mens fredsbevægelsen protesterer uden for lågerne, forsøger den britiske regering at privatisere basen. 

Fredsbevægelsen  Trident Ploughshares har indledt to ugers kampagne mod ubådenes bevæbning med de atomare Trident sprænghoveder.

Foreløbig er 106 arresteret under blokader og aktioner, der iblandt danske Ulla Røder, der sidste år blev frikendt for hærværk mod selvsamme base.

Ulla Røder er sammen med de fleste andre løsladt, men de skotske myndighedertilbageholdt fredag stadig 4 aktivister.

- Vi vil fortsætte vores aktioner. Vi vil fortsætte blokaderne og forsøge at sabotere hegnet og portene til anlægget, siger Ulla Røder til Dagbladet Arbejderen.

Tre af de tilbageholdte aktivister er fra Finland. Sammen med aktivister fra mange andre lande er de med til at vise, at Trident-ubådene ikke kun er et problem i Skotland, men for hele verden. 

Den britiske regering vil i første omgang forsøge, at privatisere bevogtningen af basen og vedligeholdelse af ubådenes atomreaktorer.

Tidligere privatiserede den britiske regering atomanlægget ved Aldermaston i april i år.

Det skete til British Nuclear Fuels, BNFL, der samarbejder med amerikanske Lockheed Martin. Udover anlægget i Aldermaston ejer de også det berygtede atom-oparbejdsningsanlæg Sellafield.

Det har betydet at sikkerheden mod radioaktive udslip er forringet og Ulla Røder frygter det samme vil ske ved en privatisering af Faslane.

- Når anlæggene på en gang får større opgaver og mindre personale går det udover sikkerheden, vurderer Ulla Røder.

Samtidig mener hun, at myndighederne forsøger at fralægges sig ansvaret for fremtidige ulykker ved at privatiserer de omstridte anlæg.

Den britiske fagforening T&G Union protesterer imod en privatisering af basen.

Der er i dag ansat 8000 på basen i Faslane, og privatiseringer vil sandsynligvis reducere dette tal. På samme måde vil en lukning af basen skabe problemer i  et område, der i forvejen har stor arbejdsløshed.

- Trident Ploughshares er imod privatiseringerne. Vi er i det hele taget imod baserne og går ind for en politik, hvor de går over til fredelige formål, siger David Mackenzie fra Trident Ploughshares til Dagbladet Arbejderen.

Men arbejdsløshed ikke er hans største bekymring. Fredsbevægelsen arbejder på at baserne med deres ulovlige atom-ubåde nedlægges, fordi de er en trussel modverdensfreden.

Arbejdspladserne på baserne er ikke vigtige i den sammenhæng, mener David Mackenzie.<\#I9>rtj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]