02.08.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Venter ny bombekrig mod Irak

Ti år efter Golfkrigen kan Irak vente nye bomber - på grund af USA's præsidentvalg

USA forbereder at "fejre" det forestående ti-år for starten på Golfkrigen med nye aggressioner mod Irak.

Det er dog den indenrigspolitiske situation op til præsidentvalget, der er årsagen, snarere end forholdene i Irak.

- Vi har en vicepræsident, Al Gore, som ligger bagud i meningsmålingerne, og hvad er så bedre end at fremstå som hård og dreje opmærksomheden over på en såkaldt udenlandsk trussel?

Det retoriske spørgsmål bliver stillet af den tidligere amerikanske oberst Scott Ritter i den britiske avis London Independent.

Scott Ritter var én af FN's våbeninspektører i Irak indtil 1998, hvor våbeninspektørerne blev smidt ud - anklaget for at spionere til fordel for det amerikanske og britiske militær.

Scott Ritter vurderer, at FN snart vil rejse et krav til Irak om at modtage et nyt hold våbeninspektører.

Men han finder det helt usandsynligt, at Irak vil sige ja til FN's krav, her blot tre måneder før præsidentvalget i USA. Det er alt for oplagt, at en sådan våbeninspektion skal misbruges i den amerikanske valgkamp.

- Dette træk er ikke stort andet end et manøvre fra Clinton-administrationens side for at fremprovokere en optrapning af bombningerne.

Allerede nu bomber USA og Storbritannien jævnligt Irak. De undskylder det med at irakisk antiluftskyts skyder mod de fly, som kontrollerer de "fly-forbuds-zoner", som FN har påtvunget Irak både mod syd og mod nord i landet.

Ritter forventer, at USA vil trække Storbritannien med i nogle mere omfattende bombeaktioner - "for at få det til at se ud som noget multilateralt".

Han tror nemlig ikke at FN's Sikkerhedsråd vil godkende yderligere militære aktioner mod Irak.

En anden af FN's tidligere våbeninspektører i Irak, australieren Richard Butler, har også forudset en skærpet krise mellem USA og Irak inden for de kommende seks uger, oplyser det alternative nyhedsbureau WorldNetDaily.

/se

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]