28.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Grønlændere: Nej til missilforsvar

USA's planer om et missilforsvar er en trussel mod verdensfreden, mener grønlandsk regeringsparti

Den danske udenrigsministers ja til at Thulebasen kan bruges i USA's nye stjernekrigsprojekt, deles ikke af grønlænderne.

- Den generelle holdning i befolkningen er klart imod USA's planer, men de fleste føler ikke at de har noget at sige i den her sag, udtaler Manasse Berthelsen til Dagbladet Arbejderen.

Han er sekretær for hovedbestyrelsen i regeringspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, og er helt på linie med sin partiformand Josef Motzfeldt og partiet  øvrigt, i frygten for konsekvenserne af et eventuelt amerikansk missilskjold.

- Vi er naturligvis imod de amerikanske planer. Ligesom vi er imod enhver form for oprustning.  De her planer truer jo direkte verdensfreden, for accepterer man et amerikansk missilskjold, må man jo også acceptere en russisk atomoprustning.

Manasse fortæller ligeledes at IA er det eneste grønlandske parti der direkte har protesteret imod de amerikanske planer med Thulebasen, selvom han håber på at de andre partier snart følger trop.

Men det er ikke  det grønlandske folk og det grønlandske hjemmestyre, der bestemmer. Skal USA opføre et missilforsvar, er det den danske regering der skal give tilladelse.

Thulebasens radaranlæg er nemlig en vital del af de amerikanske planer, ligesom det er tilfældet med radarinstallationer i Storbritannien.

Selvom et sådant missilforsvar er under stærk beskydning for at være et klart brud på ABM-traktaten fra 1972, mener udenrigsminister Niels Helveg Petersen dog godt at USA må bruge Thulebasen til det formål, hvis det bare det er tilpasset traktaten - eller traktaten bliver tilpasset stjernekrigsprojektet.

Der er dog endnu ingen der har spurgt grønlænderne om hvad de mener om USA's planer med Thulebasen. Men det er nu ikke noget nyt i, siger Manasse Berthelsen.

USA vil have et missilforsvar med 20 antiraket-missilerklar i år 2005. 

Derfor ønsker de at udbygge deres nuværende radar på Thulebasen om til en mere sofistikeret radar, der i samarbejde med satellitter skal spore eventuelle missiler på vej mod USA.

Efter år 2005, vil amerikanerne derefter bygge en hel ny radar på Thule, en såkaldt X-band radar.

Den amerikanske forsvarsminister William Cohen, udtalte i tirsdags, at den største trussel mod de amerikanske planer er manglende samarbejdsvilje hos deres NATO-allierede i Europa.

/RØ

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]