28.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Nordkorea er USA's NMD-gidsel

Norge vil være med i USA's nationale missilprojekt NMD

USA's udenrigsminister Madeleine Albright oplever igen modstand mod USA's missilforsvars-program NMD.

Albright er til møde med ASEAN-landene i Thailand og her møder hun i dag Nordkoreas udenrigsminister. Også Kina deltager i ASEAN-landenes møde.

Kina har igen og igen protesteret mod NMD-projektet.

Også Nordkorea har ved flere lejligheder understreget, at der ikke er hold i den amerikanske påstand om, at NMD skal forsvare USA imod en trussel om et atomraket-angreb fra Nordkorea.

At Nordkorea blot bruges af USA som et gidsel for at fremme omverdenens accept af NMD blev i går bekræftet af Bertel Heurlin over for DR-Radioavisen.

Bertel Heurlin arbejder ved Dansk Udenrigspolitisk Institut.

Ud over den store internationale modstand mod NMD, så lider projektet hjemme i USA under følgerne af mislykkede forsøg - senest den 7. juli i år.

Forsvarsminister William Cohen sagde i forgårs til Senatet, at projektet næppe kan være i funktion i 2005, som man tidligere har forestillet sig.

Cohen fremlagde en plan, som betyder, at præsident Clinton snarest skal tage beslutning om at udvide en række radar-anlæg. Så vil det blive overladt til den kommende præsident at tage beslutningerne om selve projektet.

Det tyder på at de allerede er igang.

USA har bygget en ny kæmperadar ved Vardø i Nordnorge. Radaren ligger kun 40 kilometer fra den russiske grænse, og USA lægger ikke skjul på, at den skal indgå i det Nationale Missilforsvarssystem, NMD

Det er det amerikanske forskningsinstitut Rand Corporation, der dokumenterer sammenhængen mellem radaren og NMD, skriver den norske avis Friheten.

Den norske forsvarschef Sigurd Frisvold mener, at Norge bør overveje at deltage i udarbejdelsen af et nationalt missilforsvar, meddeler den norske avis Klassekampen.

Sigurd Frisvold udtaler, at man ikke kan se bort fra, at sådanne forsvarssystemer bliver udviklet i fremtiden. Hvis de kommer til at fungere, bør de øvrige NATO-lande - også Norge - deltage.

Danmark er med Thule-basen i Grønland også udset til at spille en central rolle i NMD-projektet.

/rtj/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]