25.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

G8: Great 8 eller Gemene 8

Nyhedskommentar af Sven-Erik Simonsen

I dagene op til G8-topmødet på den japanske ø Okinawa lagde verdenspressen op til at spørgsmålet om det amerikanske missilforsvar MND ville blive hovedpunktet på dette års topmøde mellem verdens rige lande.

Ruslands præsident Vladimir Putin havde under besøg i Kina og Nordkorea samlet gode argumenter mod projektet og store europæiske NATO-lande er imod det.

Sluterklæringen fra G8-topmødet beskæftiger sig næsten ikke med spørgsmålet:

Landene udtaler, at de vil "bevare og forstærke" ABM-traktaten fra 1972.

Det er denne ABM-traktat, som stiller sig i vejen for USA's opbygning af et missilforsvar.

"Bevare og forstærke"-formuleringen åbner for, at USA gennemtvinger en ændring,der muliggør deres projekt.

Et er sikkert når G8-erklæringen ikke udtrykkeligt sætter en stopper for MND, så er det fordi USA insisterer på at gå videre.

Lige så lidt, som G8-lederne kunne blive enige om dette vigtige spørgsmål, som meget hurtigt kan udløse et nyt globalt våbenkapløb - lige så nemt var det for dem at blive enige om en række tomme løfter:

* Mødet skuffede enhver forventning om at de fattige ulande nu endelig skulle have eftergivet deres gæld. G8-mødet bekræftede blot beslutningerne fra deres møde i Køln sidste år - uden at sætte forpligtende datoer og beløb på.

* Mødet fornærmede palæstinenserne ved ikke helt enkelt at pålægge Israel at leve op til FN's resolutioner om at trække sig tilbage fra alle besatte områder.

* Mødet har forarget verden ved at koste seks milliarder kroner. Pengene er brugt til 22.000 udstationerede politifolk, et nyt pressecenter som rives ned igen i denne uge, ekstravagant mad og vine til deltagerne... samtidig må verdens sultende milliarder nøjes med luftige hensigtserklæringer om en halvering af fattigdommen - om 15 år.

DOT-Force er blevet et begreb efter G8-topmødet. DOT-Force er betegnelsen på en gruppe specialister, som inden næste G8-topmøde skal lave forslag til en plan for, hvordan IT-kløften mellem rige og fattige lande kan formindskes.

DOT betyder punktum. Måtte det lykkes for verdens fattige, de folkelige og faglige kræfter at forenes i en anden DOT-force og sætte et punktum for hykleriet, løgnene og de brudte løfter.

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]