23.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Professionelle hære og nye opgaver

NATO-landene er igang med at omlægge til professionelle hære

Danmark er ved kraftigt at indskrænke antallet af værnepligtige. Om få år skal kun omkring 15 procent af de danske mænd, i trøjen.

Omlægningen fra værnepligt til professionelle hære er et symptom på, at hæren får nye opgaver.

 Tendensen er den samme i næsten alle NATO-lande.

Under den kolde krig var det først og fremmest forsvar af hjemlandet mod Warszawa-pagten, der var grundlaget for militærets opbygning. I dag bruges militæret til at varetage stormagternes interesser overalt i verden.

Det kræver en omstrukturering af hæren.

Oprettelsen af Den Danske Internationale Brigade, der er en rent professionel styrke af kontraktansatte viser tydeligt, i hvilken retning udviklingen går.

Fælles for alle landene er, at de kræver kontrakter af soldater, der skal sendes til udlandet, skriver den norske avis Klassekampen. En professionel hær er et meget mere pålideligt og effektivt instrument for magthaverne.

Udviklingen i NATO er klar. USA, Canada og Storbritannien har længe ikke haft nogen værnepligt og lande som Frankrig, Spanien og Italien følger i samme spor.

Danmark indskrænker også antallet af værnepligtige. Over de næste få år bliver det kun omtrent 15 procent af danskerne, der skal i trøjen.

Samtidig kommer der politiske udmeldinger, om helt at forandre værnepligten til en samfundstjeneste.

/rtj

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]